Sunday, July 31, 2011

Andai ini Ramadhan Terakhir...




ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tentu siangnya engkau sibuk berzikir

tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu

mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu

sholat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'

tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri

menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji

"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"

[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...

kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]



andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu

setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja

di setiap kesempatan juga masa yang terluang

alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan



andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tentu malammu engkau sibukkan dengan

bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. ..

mengadu...merintih. ..meminta belas kasih

"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU

tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"



andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang

mari kita meriahkan Ramadhan

kita buru...kita cari...suatu malam idaman

yang lebih baik dari seribu bulan



andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir

mempersiap diri...rohani dan jasmani

menanti-nanti jemputan Izrail

di kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-Rahman



Duhai Ilahi....

andai ini Ramadhan terakhir buat kami

jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...

menerangi kegelapan hati kami

menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi

semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti



Namun teman...

tak akan ada manusia yang bakal mengetahui

apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya

yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah

berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA



wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ... namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu ... kami lah hamba yang mengharap belas darimu "ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia" Amin.....



andai benar ini Ramadhan terakhir buat saya

MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH SAYA LAKUKAN

&

Selamat Menyambut Bulan
Ramadhan Al- Mubarak.

Friday, July 29, 2011

Kempen Sehelai Baju Buat Menyapu si Air Mata

Assalammualaikum,

Mari beramal....

*********************************************


Bagi menjayakan program ini pihak kami amat berharap sumbangan dari anda walaupun hanya sehelai (sepasang baju) melayu atau baju kurung baru untuk diagihkan kepada anak-anak yatim dan golongan kurang mampu menjelang Ramadhan dan Aidilfitri tahun ini. Kempen dari Team Sehelai Baju Buat Menyapu Si Air Mata bagi tahun ke 2 ini diharap akan memberi harapan kepada lebih 30 buah rumah anak yatim di beberapa negeri di Semenanjung.


Program ini bermula 1 Julai hingga 25 Ogos 2011 dan terbuka kepada sesiapa sahaja yang berminat dan bersedia untuk menyumbang. Dari sumbangan andalah kami mampu salurkan kepada mereka yang sentiasa menanti untuk tahun ini. Terima kasih kerana sudi dan terima kasih kerana terus memberi.



Sumbangan wang tunai tidak diterima......sekadar sepasang baju kurung @ baju melayu (berserta butang, tanpa songkok dan sampin).

Sekiranya terdapat pertanyaan, bole hubungi saya......


Semoga dapat memberi keceriaan pada yang kurang bernasib di pagi raya.
 




Baju yang siap dibungkus boleh dihantar ke



TEAM SEHELAI BAJU BUAT MENYAPU SI AIR MATA

No. 12, Jalan Platinum 7/44 Seksyen 7,

40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

(U.P: Ahmad Saabun) Tel: 016-2151192

Email: ahmadsaabun@sehelaibaju.com

info lengkap di http://sehelaibaju.com//

terima kasih












Wednesday, July 27, 2011

Temasya Sukan Sekolah Aina


Assalammualaikum...

Khamis ari tu, Sekolah Aina ada Temasya Sukan Tahunan.....untuk murid tahun 1, 2 dan 3 jer...

Actualy malam sebelum tu, Aina demam....panas badannyer ...rasanyer ader 38'c....tapi dia insist nak pegi gak....seb baik menjelang pagi tu badan nyer kurang sket panas....

Budak demam yang semangat nak bersukan..hehe


Sesampai jer...budak2 berkumpul di padang perhimpunan...masing2 dah tak sabar nak beraksi dah tu...


Kumpulan perbarisan ni...comel ngan topeng Panda nyer tuh..


Ni pun super cute.....komain lagi dengan baju askar nyer ... siap celoreng2 muka lagi...



Aina bergambar sebelum beraksi...time ni badannyer dah tak panas lagi....dia pun nampak dah cergas...


Perbarisan Panda tadi...heehe





Perbarisan Askar Wataniah yang cilik...perasan tak yang depan tu...Abang kata tu Transformers ..hahah...Autobot ..Bertukar!!


Ni plak...Dalam Taman ader Bunga...hehehe


Perbarisan oleh budak darjah 4 dan 5


Lepas kasi kata2 perangsang kat Aina......enterprem jap...





Aina dan Aisya




Dah berkumpul mengikut warna rumah


Meh tengok aksi Aina....


video


Lepas tu ...sampai rumah terus demam balik...huhu

Sian anak Mama.....

Tapi sekarang dah sihat...Alhamdulillah


Thursday, July 21, 2011

Melantak Durian fresh dari ladang....



Assalammualaikum,

Durian oh durian ...naper la ko sedap sangat...hehehe

Last week...kitorang balik kampung.....so confirmla ader durian......yang bestnyer...elok jatuh ke tanah jer..kitorang sambar...kopak dan terus ngap....pergghhh.,,,,.terbaeeekkkk...

Port makan durian kat belakang umah Mak.....hheehe



Durian2 ni baru jatuh ...terus kitorang kutip..



Berpiknik lak rasa...ekekek



Tukang kopak durian saper lagi...Cik Abang aku ler....yg lain pompuan dok tunggu dengan sabar...


Hasil kutipan...simpan utk org nak berbuka...sian Ain anak sedara aku....dari siang dok cium bau durian jer...





Sessi melantak durian ke-2
Ni kat umah anak buah abang lak....hubby dia dok beli durian ngan orang asli kat situ...20 hinggit 2 guni...boleh?....

layaaaannnn..

Abang dan Mak mertua ku....kopak bang jangan tak kopak...



Anak bujang aku ni bleh tahan dia....berantu gak ngan durian ....siap bg kata2 semangat kat Abahnyer masa Abahnyer nak kopak durian...'Sikit lagi Bah...sket lagi tu'......hehhe...kemain



Kakak2 yg belakang tu tengah tunggu giliran nak dapat durian ...



 Kami stay 3D2N...ececeh....



Time nak balik.....sempat lagi aku tapaw ....satgi ader org teringat lak malam2...hhheeehe


Selamber jer aku mintak tempoyak hasil tangan Mak mertua ....... bleh masak gulai tempoyak ikan keli faveret abang nanti.....



Puas sudah aku ngan durian tahun ni....nak tunggu musim manggis la plak....

Tuesday, July 19, 2011

The phrase 'Long Live the Queen' is Sooo True...



Assalammualaikum,

Pernah beberapa kali terlintas di benak ku.....panjang betul usia Queen Elizabeth ni....people come and go in the Buckingham Palace....but her....


Hahaha...she gives the true meanig of 'Long Live the Queen' phrase...

tak caya?....cer tengok...

Dengan Barak Obama


Dengan George W. Bush


Dengan Bill Clinton


Dengan George Bush


Dengan Ronald Reagan


Aku dah tak kenal dah dengan saper...


Lagi lah tak kenal...Eisenhower kot 


dengan Nixon...rasa aku lah


Ha yg ni sumer pun tahu....dengan JFK


Kalau tak silap ni dengan Truman


yg ni pula dengan Eisenhower ..... kot


Ha...canner....betul kan aku cakap....panjang tul umur dia....seb baik tak der gambar ngan Abraham Lincoln....wakaka...pengsan aku kalau ada...



Monday, July 18, 2011

And here we gathered - edisi 'The BIG DINNER and Golden Palm Tree'



Assalammualaikum,

Kesinambungan Hisham's Family Day weekend lepas.....

Malam tu ....kami dinner di HM Sri Bagan...banyak betul review pasal restoran ni kat website...asai search Bagan jer mesti terselit citer HM Sri Bagan ni...tu yang aku pilih tu ....

Banyak gak menu aku pilih...ada 15 menu kesemuanyer.....kira sumer nak merasalah....especially pepahat tu...hehe

Antara yg sempat adik aku snap....

Ketam masak cili


Udang masak cili dengan petai....sedap tul yang ni...dengan kuah2 aku hirup...hehe


Sotong goreng tepung


Siakap 3 Rasa


Maklumler...suruh orang lapor amik gambar.....confirmlah tak complete....huhu...

Sumer lauk pauk menepati citarasa ku..... sedap...tomyam nyer pun kaw tak hengat...

Burrrrppppp..Alhamdulillah..Syukur nikmat



Keesokkan hari nyer.....

'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

Sebelum aku citer kisah di sebaliknyer.....Meh nikmati gambar2 di
Golden Palm Tree Resort
ni dulu...cantik tul ...



Adikku Liza bersama anak sedara......menikmati panorama pagi ....



Adik ku Faiz











Adikku sedang mengelamun...hehe





Adik ku Liza.....siap naik buggy lagi

'
'
'
'
'
'
'


Al-kisah nyer gini.....adik2 aku yg berdua tu sekali dengan anak buah sorang...pagi2 buta...dok seludup masuk dalam Resort Golden Palm Tree tu.....elok lak time tu tak der guard....depa apa lagi...buat cam hotel sendiri ler...berlagak cam penghuni hotel tu....siap naik buggy biler dijemput dek buggy driver yg ke hulu ke hilir dalam resort tu.....hehehe

Lama gak depa pegi....kira semua sudut depa amik gambar....

hahahah....kamikaze tul....apa pun .....biler nak kuar ...kena sergah gak ngan guard...wakakak...kecut perut member....terus kuar cepat2.....

Tapi gambar2 yg berharga 400rm semalam tu dah selamat dok dlm memori kad ...heheh...bleh? u guys don't try this at home kay....

Niat di hati nak share gambar jer...ekeke




Lepas depa balik ...kitorang pun breakfast...Mak abah sponsor...nasi lemak, keropok2 dan air teh kaw.....time ni lah depa dok citer pengalaman indah di Palm Tree dan saat cemas dengan guard tu...heheh....gelak besar kitorang .....




Lepas breakfast....kami serang pantai balik....hehehe

Layang2 yang selamat berlepas...



The walls that they built....hehe



Tekunnyer Miqhail...


Miqhail with cousin....depa ni sebaya...





Aku dan adik




Children at work...haha




Hisham's Family was here....



Aku dan adik2....Sorang Mak Dara, sorang preggy dan sorang anak dara...pilih ..pilih..





Penderaan juga berlaku di pantai ni....hahaha...





Alhamdulillah.....akhirnyer segala yang dirancang menjadi kenyataan...lepas ni seperti biasa...aku selaku family event organizer akan start memikirkan plan for the next gathering ...

Kalau you all ader idea bernas....sangatlah dialu-alukan...hehe