Saturday, March 27, 2010

Up Up and Away!!!


Tarikh : 20 March 2010
Hari : Sabtu
Masa : 7.45 AM
Tempat : Bersebelahan Putrajaya Monument Alaf Baru


Citer weekend lepas, kitorang gi tengok Fiesta Belon Panas di Putrajaya…elok2 plak coincide dengan school holidays….so kira outing ni was the last activity untuk Aina sebelum masuk tadika balik…...1st time ni tengok belon panas secara berdepan…agak jakun dan teruja jugalah….event yang paling dinanti especially oleh si penulis blog ni…sebab last year punyer terlepas…time tu anak2 tak sihat, tahun ni Alhamdulillah

By the way, u all tau tak, Belon Udara Panas merupakan teknologi pengangkutan manusia berjaya yang paling tua masih wujud sehingga kini!!!…Nice to know right?





Ok back to the story,

Dah pasang niat di awal minggu lagi…nak naik belon…sangat fancy taking a ride in one….tak kisah bayar berapa pun sanggup …dah siap plan nak jerit ‘I’m Flying Without Wings’ biler dah sampai atas …hahahha….

So kitorang pun bertolak se awal 7 am…bangun kol 6.30….tapi Mamanyer ni kena lah bangun awal lagi sebab nak prepare breakfast untuk dibawa ke sana ….cadangan baekkk punyer…..konon2 nak bentang tikar …picnik breakfast sambil menikmati pemandangan yg indah di tepi tasik…dihiasi belon2 berwarna warni yg memenuhi ruang udara Putrajaya…aaahhh…berangan sungguh…



Namun kenyataan nyer agak meleset daripada apa yg dirancang….





Kami sampai kol 7.45am, dari jauh lagi dah nampak barisan manusia sedang beratur ….OOOWWWHHHH TIDAK!!! Diorang ni bangun kol baper ? tengok pada panjang queue, gamaknyer diorang ni dah beratur se awal 6.30 am….rupanyer kitorang ni x cukup awal lagi…huhuhu…..nak nangis pun ada time tuh…(takper…sabar Aleyn…next year ada lagi)….



So alkisahnyer, kitorang tengok jer lah belon2 tu sumer dengan perasaan gumbira campur jeles ngan orang yg kat dalam bakul tuh….overall, the Sight was magnificent….terasa cam ditakluki makhluk asing….hahah…me and my fantasy….

Ok lah…tengok jer lah gambar yg diambil ….kitorang guna camera biasa jer…bukan DSLR pun….so abaikan sajer kalau ada gambar yg blur ek…antara faktor lainnyer ialah cuaca pagi yang hening....(ok ker alasan tuh?) heheh









Tengoklah queue panjang tak hingat tu....terus terkubur niat nak naik belon...huhu




Belon2 baru bangun tidur...




Belon baru nak start naik 1 by 1




Miqhail dan adik2 ku yang turut serta...masing2 hampa sebab tak dapat naik belon



Rupanyer diorang dok terbangkan belon melintasi tasik ni dan mendarat di sebelah sana








Aku yg teruja lebih pada anak2...


Harus posing masa belon Oren ni naik...











Sikit lagi nak cecah air...suspend wo



Gambar ni nampak cam jarum nak letup belon kan....hehehe



Belon ni plak nampak cam tak cukup tidur jerk...hehehe...'Wakee Wakee!!'


Belon yang dinanti2, the Darth Vader!!!...

Sukanyer Miqhail..



Miqhail dan Anjangnyer





Tak puas lagi bergambar ngan Darth Vader...


On the way naik monument, to get a better view














Belon Levi's pun ada gak...tak terbang tapi...kat situ jerk...hehehe

Anak dara sorang ni tak lepas peluang gak....tengok posing mengancam dia tu...

Monument ni best lah...di setiap dinding dia ada ukiran gelas yang menceritakan sejarah negara mengikut tahun....I like
Manjanyer Miqhail ngan abahnyer
Inilah mercu tandanyer
On the way nak turun, Aina dah gaduh lapar...sian dia...
Seronok Miqhail dapat berdokong jer...
Dah sampai bawah bergambar lagi sekali kat Giant Levi's, Aina dah tak senyum sebab lapar...
On the way balik....makin ramai umat manusia membanjiri ...dengan berbagai 'transportation'...Aina tengok pelik jer...
Singgah jap nak beli Belon Kecik...

Aina pilih Hello Kitty...so cute
Miqhail plak ingat dia nak pilih Ultraman, rupanyer dia nak Ben10...heheh...

Antara gerai jualan yang dibuka






Akhirnyer, sampai kat keta terus bukak bonet...tak dan dah nak bentang tikar ker surat khabar ker...kat situ gak breakfast ....sambil dok dan bersandar di tepi keta.....tapi lega gilerrr..sebab kitorang memang tersangatlah lapar ...hahaha....orang lain tengk kitorang makan pun mesti jeles ....
Aku tengah menyuapkan Aina dan Miqhail....diorang ni bukan reti dok satu tempat...merata kena ikut...


Sambil makan tengok heli....tempahan untuk Helicopter Ride...harga 100 lebih....online booking tau...bukan on the spot.....jauh gak dia pusing.....tak ramai orang naik...tapi syok kan kalau dapat naik Heli...biler lagi...next year kenalah budget lebih sket...insyaAllah

Lepas perut dah kenyang...masuk keta dapat aircond terus lena...


Kitorang berangkat balik dalam kol 11pagi...malam tu acara paling best nak ikut kan...sebab ader glowing....macam kat gambar from google ni.......tahun lepas punyer gambar.....selain tu ada gak Fireworks...mesti happening lah....


Ni malamnyer tuh...tengoklah perbezaan belon girl ngan belon boy...Ben10 dah tak naik hasil tumbukan2 padu Miqhail....huhu...tak sampai pun 1 hari....


10 comments:

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

sy xgi pon kak..padahal dkt sgt ngn umah ni..hehe

LiNda said...

Wahhh... happynya !

Sibbaik last year dah pergi ..

sekarang, tengok jeklah . huhuuu

fiziskandarz said...

wahhhh beshnyer beshnyer!! we had a annual balloon festival here as well [ i read somewhere the inventor of the balloon came from bristol? ], but i dont think visitors are allowed to get inside the balloon.. buleh tgk jeh haih :S

Aleyn said...

Fiza,

Haah...org dok Putrajaya tersangatlah beruntungnyer..tak yah bangun pagi2...bleh tengok dari balcony rumah jer kan...

Aleyn said...

Linda,

Kita pegi tu sbb last year tak gi...hehehe...next year pun rasa cam nak gi...nak naik gak belon tuh...hehhe

Aleyn said...

Zaki,

Yup, visitor bleh naik belon biasa jer...yang tak fancy punyer..janji dapat naik ek..

SiTi said...

SyOk nYa dPt NaIK bEloN...sItI laLu jE...HsBnD xNAk SinGgAh PuN..=(

Aleyn said...

Mana ada dapat naik belon....orang beratur panjang sangat...kita pun tengok jer dari bawah...huhu

IZAN said...

7:30 pagi dah sampaii!! memang ganazz!! jangan marahh.. kitaorang dah naik dahhh.. tapi bukan kat putrajaya laaa.. kat cyberjayaa hu hu

Aleyn said...

Kat Cyber? masa biler lak ni?....sangat jellesss ok..