Tuesday, June 7, 2011

JJCS - Deerland

Assalammualaikum,

JJCS kali ni, kami bawa anak2 gi sini.....DEERLAND Park di Bukit Rengit Lanchang...




Selama 8 tahun dok ulang alik balik kampung...tak pernah pun singgah sini ...padahal dekat jer ngan umah mertua...hehhe

So kali ni berkesempatan..alhamdulillah..(tu pun puas pujuk hubby suruh lencong jap...kalau nak ikutkan dia...nak straight jer umah Mak...huhu)...

Jalan masuk agak kureng...macam masuk hutan gitu...kalau bawak 4WD sedap la kot...Kitorang sampai kol 4.. tiket terakhir kol 5....seb baik sempat...

Sesampai di sana, ramai gak pelancong yang baru sampai seiring kitorang.....


Yang menariknyer Deerland ni, para pelancong diberi peluang untuk memberi makan dan menyentuh rusa2 tu sumer....jinak habis.....nak makan jer kejanyer....langsung tak takut ngan manusia....aku ngan Aina plak yang naik gerun....hehhehe

Layan...


Lepas dapat tiket, kena lekat benda alah ni kat baju....kanak2 warna kuning



Dewasa kaler merah





Setiap pelancong diberi sebakul makanan rusa berupa ubi kayu....nyum2 jer rusa tu makan...lapor no gayanyer...



Aina mula2 takut sangat....lepas sebakul habis laju jer....baru dia teringin nak suapkan.....tu pun dia pilih rusa yg kecik2 kat bawah tu jer...heheh





Rasa macam pengembala rusa lak...ekekeke




Ni kes Abang nak cepat abis kan lah ni....cam gitu jer gaya ...express ...sabor jer lah


Lepas dah abis makan sumer, baru pelancong dibenarkan masuk kandang.....rasanyer dulu bleh masuk bwk makanan...tapi ada case pelancong kena kerumun tu yg depa tukar polisi tu...elok gak...tak sanggup den ......

Miqhail..berani berani takut....kejap dikejarnyer...biler rusa dah dekat..takut lak....hehhe...Aina memanjang takut......


Ni demostrasi si Abah untuk menunjukkan betapa jinaknyer rusa2 tu kat Miqhail and Aina.....eceh....usap pala tu....



Aina still tak convince....berkerut dahi ...anak dara Mama sorang nih....



Ha....ok tak Mama dok sini .....tuan rumah dok baling makanan betul2 depan Mama and Miqhail....apa lagi kena kerumun la....

Percubaan menyentuh bulu rusa...hehehe....kasar bulunyer


Ni percubaan nak pat pala rusa lak....kejap jer dapat...dia dah lari...



Yezzaaa...Miqhail berjaya juga sentuh sekor...



Gambar disnap dari dalam kandang...kelihatan pelancong sedang bagi makan dari luar....


Nama jer Deerland...tapi ada banyak lagi binatang lain ....contohnyer...
Sebelah kandang rusa tu jer....ada kandang burung unta ni pula....nampak sekor jer plak ari tu...lupa nak tanya tuan rumah..mana pegi yg lain.......





Ada Sumpah2...


Kucing hutan...



Closeup kucing hutan sket.....lebih kurang je rupanyer kan...bezanyer cuma telinga dia runcing sket...




Ha....kalau tadi yg jinak2 tu Rusa Indonesia.....yg ni pula rusa Taiwan.....cantik sebab badan ada bintik2....ala Bambi gitu...liar la kot....tu sebab kitorang x leh masuk kandang..




Nak tengok rusa Malaysia?
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
''
'
'
'
'
'
'


Ni la .....rupa Rusa Malaysia, besar berbanding rusa Indonesia dan Taiwan....daging banyak tu.....





Ha yang ni kandang kancil or pelanduk....



Kandang ayam dan ayam belanda...



Sepanjangan perjalanan, ni lah abang tour guide yg dok citer perihal binatang tu sumer.....very informative....ramai gak pelancong yang ringan mulut bertanya....aku O O kan ajer....heheh



Meh tengok gambar lagi..

Burung apa ntah namanyer...saintific no...berbelit nak sebut









Anak ayam pun ada....suka jer Miqhail tengok...



Sampai ke tempat Ular.....

Tengok!.....aku terkejut giler time ni....laju jer Miqhail sentuh ular tu.....eeiiii...geli geleman aku...



Yang ni ular besar.....bleh jer kalau nak suruh kuarkan letak kat bahu....hehhe..tapi tak yah lah.....tengok dari luar pun dah seremmm...







 
Yang ni Sunbear......bleh masuk kandang nak ikutkan...tapi Abang kata tak yah lah...takut beruang tu jadik liar kang ..naya jer...pelancong lain pun tak lak request nak masuk kandang....heran gak aku....kalau depa request confirm aku sorang2 masuk...ekekkeke.....biler lagi nak usap pala beruang....



Yang ni kat kandang lain....tak tau naper depa dipisahkan.....takut gaduh kot...yang ni besar berbanding tadi....tengah leka main air...



Burung cantik ni memang sumer zoo ada kan.....sampai sekarang bila aku tengok mesti rasa cam burung menan jer.....warna nyer sangat cantik...bagai dicat gitu...Subhanallah..








Ada Hedgehog....sangat comel....ni dah abis besar ni.....ingat kan anak nyer....jinak....orang dok usap2 ..dia rilek jer...





Comel kan...teringat katun Timmy Time....




Reban Arnab



Sangkar Mornyet....liar nampaknyer...laju jer panjat...kalau terlepas haru ni...takutttt








Seronok dapat Back to Nature sekali sekala......anak2 pun dapat upclose and personal ngan hidupan liar ni....kalau gi Zoo biasa..tak dapat kot...



Ni detail on Deerland..
 
Waktu operasi kol 10 pagi hingga 5.30 petang
Dewasa RM6
Kanak2 (3 ~ 12 tahun) RM3



Next JJCS nak gi Kuala Gandah plak lah....tengok Gajah mandi...hehhee




 

11 comments:

kuchalana said...

sedap smua tu klu buat lauk.. lama xkene rendang rusa.. :)

Aleyn said...

Ekekek....ke situ plak...heheh

Aleyn said...
This comment has been removed by the author.
*∽ IZAN ∽* said...

uikss.. tak pernah ku dengar Deerland tuhh.. kena cari gak lepas nih. comelnyer la binatang cam timmy time tuu.. gerammm!

Aleyn said...

Hehehe....cer tanya Syam..dia tau kot...kat Pahang kan negeri kelahiran dia...heheh

Timmy Time, watak utama lamb...hedgehog ni kawan dia jer...ekekek...

eB ezrin said...

wah bestnyer, cam kat aussie laks... tapi kat negeri maner tuh eh?

Aleyn said...

Kat Pahang jerk....kalau kat aussie...rusa jadik kanggaroo...kannn

Nadine said...

I never knew deerland ni wujud kat M'sia. Thanks for the info :)

Ala, comellah hedgehog tu! tak geli eh pegang...i ni penggeli sket. betulla, tiba2 i teringat cartoon timmy time. Hihi, favourite cartoon anak I tu :)

MrS. F!zA said...

best best..dhlama tk gi lawat tgk binatang..darwisy tu kalo bwk tkthulah ngis tk..dia takut binatang yg besar2..

Aleyn said...

Nadine,
Kann...rupernyer dkt jer ngan umah mertua...ekekek....

Tak geli pegang...duri dia x tajam

Aleyn said...

Fiza,
Darwish mesti teruja ni tgk rusa besar2...ekeke