Monday, August 16, 2010

Mesin Raya!!

Raya tahun ni ada 1 benda besar jer yg berganti... ngeh..ngeh...ngeh



Mesin Basuh... Hehehe...



Bukan sengaja nak tukar tau...tapi memang dah time ...mesin lama dah betul2 down....tahap x leh nak pusing dah...dok gegar jer...



Namun jasanyer tetap ku kenang...maklumlah dah berjasa dan berkhidmat dengan kami selama 7 tahun....(semenjak kawin la katakan)...sebelum tu pun Abang yg dok pakai time bujang...



Anyway... Mesin lama kami tu jenis Separa auto ....6.5KG, Mesin baru pula full auto ...14Kg



Ni nak citer sket perbezaan antara keduanyer...



1. Mesin lama x byk punat nak tekan ...x der pun actualy...masuk kain dan putar sajer, mesin baru punyalah byk punat utk ditekan...mula2 tu lama gaklah mentelaah buku manual..dan cuba tekan itu dan ini...experiment dengan berbagai jenis kain lagi..hik2...(tapi sekarang dah ok dah..dah pas)



2. Mesin lama bunyinyer bleh tahan...kira bleh dengarlah sampai ke ruang tamu...hehehe, mesin baru bapak senyap...langsung x dengar lepas 5 tapak...mula2 tu musykil gak..benda alah ni gerak ke tak?....(confirm gerak tapi ada kalis bunyi..heheh)



3) Mesin lama x bleh masuk kain sembarangan...sebab x der option utk basuhan sensitif, mesin baru ada ...punat 'Premium Hand Wash'...lepas ni x yah nak basuh tangan untuk baju2 yg banyak manik ker ..apa ker...(confirm sebab dah test..hehe)



4) Dah nama pun separa auto...setiap stage kita kena monitor...abih wash, kena bilas, abih bilas kena angkut kain2 yg basah tu ke sebelah utk dispin...time ni yg sakit jiwa ..nak2 plak bila ader kain yg bertali ...puas plak nak menanggal lilitan dia kat kain2 yg lain...ya ampunnnn, mesin baru...masuk kain...tekan mana2 yg patut...Start..dan tunggu jer sampai dia berbunyi...settle



5) Hasil basuhan mesin lama kainnyer jadik agak keras sedikit...ni abang yg perasan...tapi basuhan dgn mesin baru, kainnyer lembut jer....katanyer



6) Mesin lama tahan lasak...i mean tak der part2 yg sensitif...anak dok tendang ker panjat ker..dok bukak tutup banyak kali ker...steady jer dia...(7 tahun tuhhhh), mesin baru agak fragile...heheh...sumer kena jaga...especialy bab punat2 dia...x bleh main tekan sebarangan...sekali rosak upah repair dah lebih kurang rega mesin tau..salesman tu cakap...kira macam mother board dia lah tuh....huiishhh...seb baik ader punat child lock...hehe..



7) Tempoh basuhan mesin lama lebih cepat daripada mesin baru...kalau guna mesin lama, paling lama pun 30 minit..siap dah, tapi mesin baru...paling cepat 1 jam



8) Akhir sekali...hasil spin daripada mesin lama lebih kering daripada mesin baru...walaupun dah pilih option utk spin 3 kali


Kepada sesaper yg pernah menggunakan kedua-dua jenis...betul tak penelitian saya?

Mesin basuh ku dalam kenangan...










Ni lah mesin basuh baru











So moralnyer di sini...setiap benda itu ada pro n cons nyer...walaupun begitu, aku bersyukur sebab sekarang dah bleh basuh toto guna mesin basuh...yeeaaaayyy

Next target...nak carik mesin pengering baju plak...sangat convinient...baju kotor masuk..kuar terus bleh lipat..pergghhh...tinggal nak tunggu org cipta mesin lipat kain lak...dah ada ker?

6 comments:

Lady of Leisure said...

ada ek mesin pengering yang boleh masukkan baju kotor.. dia pakai stim ke? sebab lady pakai gak mesin pengering tapi still kene cuci dulu sebab dia just keringkan.. tapi memang betul keluar tu lady ketuk and tebarkan setiap kehai dan tindih2 about half an hour then boleh terus lipat except for baju kemeja husband yang perlu digosok gak nak kasi nampak kemas kan hehe.. mesin lipat kain lum ada, tapi alat lipat kain dah ada tau try cari kat youtube.. heheh

Francis Krajewski said...

salam,

saya masih baru dlm blogging nih, izinkan saya tumpang lalu. spt abg jugak tiap bende yg saya beli especially time bujang dan bertahan spi ke titisan kW yg terakhir mmg ada sentimental value dia. anyway saya respek kekuatan abg krn x membazir membeli latest electrical appliances semata-mata nak ikut trend. susah nak bezakan keperluan dgn kehendak zaman skrg ni especially bila slalu disogok dgn advert2 "canggih" zaman skrg

Aleyn said...

Lady,
Betul lah mesin pengering tu..dok keringkan jer...dia x combine sekali ngan mesin basuh...kakak i ada satu...tapi dah jem...sensitip gitu..katanyer..

Ada ek alat lipat kain...ader ker kat Malaysia ni...mesti cost a fortune kan?...

Aleyn said...

Francis,
Hi, Salam Perkenalan...
by the way, i'm a mother...hehehe..u can call me sis...hehe

yup...benda apa pun selagi bleh pakai ...pakailah...jangan dok membazir...dosa...tol tak..

May I ask u 1 thing, r u non muslim? coz ur name doesn't sound like 1...no offend ya..just curious that's all

SiTi said...

wah terus amik 14kg ye...bagus..bagus tu kak...pikir kehadapan tu...slah satu sebab ahli keluarga akan bertambah...& yang penting boleh basuh toto kan...

Aleyn said...

ekekeke....betul3...