Friday, February 12, 2010

Biler Anak2 Demam

Ujung bulan lepas anak2 demam….bermula dengan Miqhail …..dekat seminggu gak lah..elok jer dia kebah….cirit birit plak menyerang….sian tol tengok dia …sampai merah2 punggung…melecet dek membuang jerk….tiap 1 jam ni….monthly stock diapers pun laju jer …tak dan nak tunggu abis sebulan…..huhuhu…



Tiap kali dia membuang….dia merengek…..tapi sedaya upaya tak nak kita tahu sbb dia takut nak cuci…yelah…punggung dah merah menyala…kena air mesti pedih …ni kan plak kena tangan kita yg nak cuci bersih….tapi kita cek every hour gak sbb kalau dibiarkan lagilah melecet dibuatnyer….time cuci tu…Miqhail dok meraung sakit…..sedihnyer tengok…kita cuci pun banyak sembur air jer….gosok mana perlu dan dengan cepat….dalam ati berkata, "agaknyer camanalah kalau penjaga di nursery basuh….adakah mereka akan buat selembut kita….atau adakah mereka akan mencuci seperti kanak2 lain yg tidak mengalami lecet?….dan terbayang bagaimana anak kita akan terseksa jika diperlakukan sedemikian"…oohhh…tidak!!!…



Masuk 2 ari Miqhail cirit birit, duduk pun dah menyenget….jalan pun agak mengengkang…. kesian sangat…..petang tu bawak gi jumpa doc…Miqhail dinasihatkan minum susu yang agak cair, atleast sampai ciritnyer hilang….doc bekalkan ubat sakit perut, ubat cirit dan ubat sapu…..Alhamdulillah 3 ari lepas tu ciritnyer berkurangan dan merah di punggungnyer juga mengering….



Sementara Miqhail cirit birit tu…kakaknyer plak dapat demam….hai…seb baik company benarkan "Work from home"….tak yah amik cuti tahunan yg seciput tu….tahun ni cadang nak simpan cuti semaximum mungkin sebab next year Aina dah nak masuk standard 1…dah tentu kena amik cuti banyak….



Aina demam lama gak…adalah seminggu lebih….risau sangat…Aina ni kalau demam…badannyer cepat panas…..dan dia kerap muntah dan dia punyer merengek mengalahkan adik..….tu yg lagi tak keruan dibuatnyer….



Dalam serabut menjaga anak, sempat gak snap gambar…hehehe…







Ni time Miqhail tengah demam....





Ni plak time dia kena ceret ........nak baring pun menenggek cenggitu...siannyer Mama tengok....seb baik demam dah hilang




Tengoklah tuh....nak minum susu pun cenggini....




Bila time tak membuang, sempat gak main kat umah....sekejap jer...pastu ceret balik...






Ni time tengah tunggu nurse panggil masul bilik doc....bulan lepas claim medical jer nak dekat rm200....huhu...Alhamdulillah lah bleh claim...




Masa ni, 'Mama Work From', dah siapkan tempat tidur anak2 elok kat depan TV atas tilam yang empuk....tapi diorang tak nak ......dok lah bawak bantal....nak baring kat Mama gak....berlapikkan kain batik pun tak per....padahal bukannyer jauh pun jarak nyer...anak-anak Mama ni....manja tol ngan Mama





Ni time aina plak demam....seb baik dia jenis senang makan ubat...apa pun bleh masuk....siap baca Bismillah lagi....


Dah nama pun ubat...lepas makan berkerut gaklah muka dia...heheheeheh...siap tanya..."Mama naper sumer ubat tak sedap?"





Ha...Adiknyer ni lain plak citer....tutup mulut rapat2 tuh....biler kakaknyer nak snap sempat lagi tunjuk simbol piece yang tak berapa nak jadik .....hehehe




Tengok dia dah larik...adoi penat mengejor dia tau...satu umah dia lari







Akhirnyer....begini lah cara ubat dapat masuk ....baringkan dia, pastu masukkan shringe tu dalam2 sampai nak ke tekak....so bleh terus telan...tak terasa kat lidah....(petua daripada kakak ku).....





Lepas makan ubat...shringe tu jadik mainan lak...abis melekit-lekit...





Mulut tu still tutup rapat...takut Mamanyer bagi ubat lagi...hehehhe



Alhamdulilah….setelah 3 kali jumpa doc dan 5 hari "Work from home" (bergilir ngan Abahnyer)….akhirnyer anak2 Mama sihat sepenuhnyer…..Syukur sesangat….baru berani lepaskan diorang ke nursery…..

Mamanyer pun banyak kali gak sengal2 badan dan rasa nak down …tapi biler tengok anak2 demam, terus Mamayer jadik sihat…..huhuhu


7 comments:

Lady of Leisure said...

alhamdulillah dah sihat...
btw, happy holiday ye..
:)

Aleyn said...

Happy Holiday to u too!!!

liza said...

la sianyer la anak2 m.anjang nih..seb baik da sihat..luv u all muahhh

@lfidah said...

biasalah..budak2 kalo demam, tak sihat susah hati kan..tapi tak pe..da elok...selamat bercuti...:-)

Aleyn said...

Liza, Alhamdulillah...dah sihat dah diorang tuh...akak plak nak demam bleh tak?

Aleyn said...

Alfidah, memang risau...segala benda jadik tak keruan...

Happy Holiday to u too!!

Anonymous said...

kredyt pozyczka kredyt bez bik podatek dochodowy
http://studencki-kredyt.pl/kredytn/ http://studencki-kredyt.pl/kredyto/mapa.html http://studencki-kredyt.pl/kredytp/ http://studencki-kredyt.pl/kredytr/mapa.html http://studencki-kredyt.pl/kredyts/ http://studencki-kredyt.pl/kredytt/mapa.html cialis http://studencki-kredyt.pl/akcje/mapa.html http://studencki-kredyt.pl/inwestycje/mapa.html http://studencki-kredyt.pl/karta-kredytowa/mapa.html http://studencki-kredyt.pl/lokata/mapa.html http://studencki-kredyt.pl/notowania/mapa.html http://studencki-kredyt.pl/oprocentowanie/mapa.html http://studencki-kredyt.pl/pozyczka/mapa.html