Saturday, February 27, 2010

Kereta ku dilanggar Motor

Ni nak citer pasal Kemalangan kecil yg menimpa ….

Kejadian seminggu sebelum Raya Cina…on the way to the office….at that time jalan still sesak as usual…

Yang peliknyer, tengah Jem pun bleh terjadi kemalangan….betullah kata pepatah,



“Malang Tidak Berbau”


Tengah seronok melayan celoteh KE, Abang Jem dan KRIL di Sinar FM, tiba2....



BOOOMMM!!!….



terjelupuk seorang jejaka bersama motornyer betul2 di depan keta ku…Ohhh…seb baik sempat kaki ini menekan break…kalau tidak ntahlah…mau dok spital mamat tu sepanjang cuti CNY

Anyway…lepas kejadian yg tak sampai 2 saat tu, baru aku tersedar …oohh aku kemalangan!….nak kata trauma tu tak ler…tapi sibuk pikirkan..adakah silap ku or silap si mamat tu….akhirnyer aku pasti, aku langsung tak bersalah….dah tentu jalan tgh jem kan….

Aku tak kuar keta pun….terus call Abang utk ngadu dan mintak datang selesaikan permasalahan yg menimpa….(mentang2 umah dekat lagi dan confirm Abang blom kuar g kerja)….korang nak kata aku ni manja…cakaplah…tak kisah…..ekekeke

Aku tengok dr side mirror, jelas kelihatan pintu sebelah passenger dah kemek….teruk gak lah….mau makan beratus-ratus ni nak repair…aku pandang plak kat mamat tu…elok jer dia bangun…agak terdengkot2 sedikit..tapi still oklah….motor dia yg agak teruk




Ni lah keadaan pintu yg kena gesel...huhu







Selang 10 minit, Abang pun sampai di tempat kejadian…Cewah…

Abang terus bersalaman dengan mamat tu dan 'abangnyer' (rupanyer mamat tu pun panggil wakil gak…abang kandung dia… cehh…)

Aku rilek jer…sambil layan Sinar lagi….

Setelah hampir 30 minit hubby dan abang mamat motor tu berbincang, akhirnyer dapat satu penyelesaian. Mereka sanggup nak settle jer kat situ…tak yah dok report kat balai polis….aku tak kisah…janji ‘Bayar

Abang kata kami akan hantar ke Nissan untuk repair….last time kena 350rm untuk repair skirting bawah pintu tu…so kali ni dianggarkan lebih sketlah sebab pintu yg kena….so Abang claim 350rm dulu….kalau Nissan mintak lebih sket, abang sanggup guna duit sendiri…tapi kalau banyak sangat lebihnyer terpaksalah Abang mintak sket lagi….mereka setuju dan menghulurkan 350rm kat situ gak…(banyak gak duit mamat ni….bleh bg cash terus, tak yah nak cucuk dinding dulu tuh)

So …sesampai di Nissan, keta kena estimate 600rm…huiihh…banyak giler….takkan nak top up duit sendiri kot….Abang macam tak sampai hati nak mintak lagi kat mamat tu…sebab diorang keja dispatch jer kata abang….hmmm…abih cannor?

Akhiryer Abang call gak, mintak tambah lagi 100rm….lagi 150rm tu kitorang bayar sendirilah ….walaubagaimanapun, keta tak dapat repair ari tu gak…sbb queue panjang dan Nissan dah tak amik lagi sampai seminggu lepas Raya….hai…tak sanggup den nak nengok keta kemek2 cenggitu…

Anyway, aku diarahkan meneruskan perjalanan ke office sementara Abang balik berjumpa dengan mamat tu untuk claim lagi 100rm….

Esoknyer, aku amik AL…..sbb nak survey kalau2 ada workshop yg bleh repair segera….tak sanggup nak tunggu lepas raya…satu lagi abang risau sangat pasal kaler…kata abang..kaler tu Cuma Nissan jer bleh provide…betul ker?….tak per try gak survey….

Akhirnyer kami berjumpa ngan satu workshop ni…diorang sanggup nak repair dan promise bleh dapatkan kaler yg sebijik …..hmmm…tawakkal jer ler…kitorang pegang jer pada janji tokeh tu…


Alang2 antar workshop, Abang request utk repair calar dan kemek2 yg minor….sumer tu keja aku lah…aku yg banyak bawak keta tuh..heheheh….pemandu yg berhemah memang cenggitu….ahaks…




Abang tunjukkan kesan impak kat pintu



Kesan2 calar dan kemek di sana sini hasil kerja aku...huhu...suka jer tokeh tuh dok estimate....duit raya dia lah tuh



Siap bahagian dalam pun ader kemek ker...bior betul aku ni...



So total repair cost …’kecinggggggg’ : 800rm…(huhhhh….kuar lagi duit simpanan kitorang….huhuhu)




800 pun 800 lah...jadik gak amik ngan tokeh tuh....janji baik jer dier....sumer pun beres



So…selang 3 ari, aku amik EL lagi setengah ari sbb nak collect keta kat Workshop….hasilnyer…..














Wallaahhhh…..Good As New!!!





Rasa cam baru beli lak….Alhamdulillah….semangat balik nak bawak keta….ekekeke…




6 comments:

izanpyus said...

wah akak,ciannyer.kalau izan,mesti geram tahap cipan(tp kalau sndiri wat kemek,diri sendiri plak wt muka ala cipan,hehe)...
Alhamdulillah semua selesai...

MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy said...

ciannya akak..kalo fiza mesti dh trauma..dlupon pnh eksiden teruk gak hancur dpn kete tp xde ape2.. trauma lama jgk la..

btw, cm baru plk lps dh repair ye..hehehe

Aleyn said...

Izan, geram tu memanglah geram..tp tak per lah..tu sumer dugaan...sekarang ni biler drive dlm jem, nak2 plak biler motor lalu celah dgn lajunyer....trauma kejap...

Aleyn said...

Fiza, kamu pun pernah accident ek....seb baik tak der apa2 kan...

Lepas ni memang kena beringat selalu...especially biler drive with the family...

IZAN said...

Aleynn.. kitaorang lagi bestt, kena langgar ngan anak jiran sebelahh! Side mirror tercampakkk..! Kemek tu tak yah citer la.. tapi memang superb hantar kedai ketuk cat nampak cam baru jekk.. huhu. Kitaorg pun jiran tu sanggup bayar dan kitaorg cuba cari kedai yg kos murahhh... tak sampai hati lakk hu hu

Aleyn said...

Aku tau pasal keta ko...tu lah ...keta berenti n jalan slow pun bleh accident kan....