Friday, October 8, 2010

Kisah Lift Terhempas - Tips Meminimumkan Impak

Ingat tak Tragedi Lift Terhempas hujung bulan lepas...kat Pangsapuri di PJ?

Terpanggil untuk kongsikan tips kalau perkara tu terjadi pada batang hidung sendiri...

****************************


First – Quickly press all the different levels of buttons in the lift.
Second – Hold on tight to the handle (if there is any).
Third – Lean your back and head against the wall forming a straight line.
Fourth – Bend your kneesReason – When the lift falls, you will not know when it will hit the ground, and it may result in whole body bone fracture.

Point 1 – When the emergency electricity supply is being activated, it will stop the lift from falling further.
Point 2 – It is to support your position and prevent you from falling or getting hurt when you lost your balance.
Point 3 – Leaning against the wall is to use it as a support for your back/spine as protection.
Point 4 – Ligament is a flexible, connective tissue. It can be attached to the bone part of the activities, but limit the scope of their activities in order to avoid injury. Thus, the impact of fractured bones will be minimised from the severe pressure during fall.


****************************

Lainlah kalau uoll sumer bleh buat cenggini...ekekeke

Kalau sesaper yang tak berkesempatan baca berita tu....meh baca kat sini..

4 cedera akibat lif pangsapuri terhempas

Oleh ASSIM HASSAN
kota@utusan.com.my

PETALING JAYA 30 Sept. - Sepasang suami isteri dan dua pelajar mengalami detik-detik mencemaskan apabila lif yang mereka naiki rosak dan tiba-tiba terhempas ke bawah dari tingkat enam, Blok A, Pangsapuri Impian Baiduri, di sini hari ini.
Berikutan kejadian kira-kira pukul 2 petang itu, Rahim Yunus, 30-an mengalami patah ibu jari kaki kanannya manakala isterinya, Zarinah Jaafar, 30-an, seorang guru cedera di pinggang dan siku kiri.


Dua lagi pelajar iaitu S. Kugahan, 14, patah kaki kanan manakala Azizah Ermonchatib, 13, cedera di bahagian punggung. Kesemua mangsa dirawat di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) di sini.
Rahim yang ditemui di PPUM memberitahu, kejadian berlaku semasa dia dan Zarinah ingin ke tingkat 10 untuk mengambil anaknya yang dijaga oleh seorang pengasuh.
Katanya, turut sama menaiki lif berkenaan ialah Azizah dan Kugahan yang baru pulang dari sekolah.


"Saya, isteri dan Azizah ingin ke tingkat 10 manakala Kugahan di tingkat lima. Namun, lif tidak berhenti pada aras lima hingga menyebabkan Kugahan menekan berulang kali nombor lima agar lif itu berhenti.
"Bagaimanapun tiba-tiba lif itu rosak dan terputus bekalan elektrik di tingkat enam lalu terhempas," katanya sambil memberitahu kejadian tersebut berlaku begitu pantas.
Pengerusi Persatuan Penduduk pangsapuri berkenaan, Thambi Chik Hassan berkata, dia kesal kerana pihak pengurusan pangsapuri itu tidak menyenggara dengan baik lif di kawasan tersebut.


Katanya, mujurlah kejadian itu tidak meragut nyawa penduduk di pangsapuri berkenaan.
"Setiap bulan penduduk membuat bayaran penyenggaraan antara RM45 dan RM50 sebulan, namun pihak pengurusan gagal memberi perkhidmatan terbaik kepada penduduk.
"Sebelum ini pun memang hanya dua lif yang dapat digunakan walaupun terdapat tiga lif di pangsapuri itu.


"Kini penduduk akan mengalami kesusahan apabila satu lif sahaja yang boleh digunakan penduduk," katanya lagi.
Sementara itu, Penyelia Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Seksyen 7, di sini, Seman Awang berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian tersebut pada pukul 2.17 petang.
Katanya, sebaik sahaja tiba, tiga daripada mangsa telah dikeluarkan oleh pekerja penyenggaraan sebelum kesemua mereka dibawa ke PPUM untuk menerima rawatan.No comments: