Monday, August 22, 2011

Bazaar oh Bazaar, terkena juga dengan peniaga tak jujur

Assalammualaikum,

Al-kisah di bulan yang mulia ini, aku dulukan dengan kisah yang tak sedap kita dengar....

Last week, tetiba tekak nak makan burger...Abang pun pergi la ke Bazaar Ramadhan Subang Bestari ...sebenarnyer boleh dikira ngan jari jer kitorang melawat Bazaar tahun ni....rasa lebih seronok menyediakan juadah di dapur sendiri....

Abang kuar dah lambat...dalam kol 6.30 gitu, orderlah 3 biji burger kat sorang mamat jual burger ni ....line panjang bleh tahan gak...pergghhh harga kemain lagi bulan Ramadhan ni...kalau biasa kat situ 2.50rm, tapi di hari baik bulan baik ni, dia charge 2.80 sebijik....burger biasa jer pun...

Ok lah...lepas order abang pun meneruskan pencarian kuih-muih buat penambah menu yang aku masak malam tu.....settle sumer, abang pun kembali ke gerai burger ..... mamat tu elok jer hulurkan burger kat abang sambil cakap, "Bang, burger2 ni tak der sayur yer...sayur sumer dah abis".....Abang dengar rasa nak lepuk jer....dah tahu awal2 dah habis, ngapa tak bagi tau time order tadi.....bleh abang carik gerai burger yang lain....lepas tu bleh plak dengan tak malunyer amik duit penuh.....agak2 lah 'bang'...dah la awak jual barang tak lengkap...nak amik untung penuh lak.....

Yg best nyer ...bukan abang sorang terkena ...pelanggan lain yang amik order pun muka cam geram jer......pak akal tengah posa...

note : Sangat tak best makan burger tak der sayur ni.....





Ok lah....citer yg best plak lah...buat stress jer ingat balik incident tu...

Ni gambar kitorang berbuka kali kedua ngan parents ..... menu : terubuk asam pedas, sayur campur, kerang masak rendang, tauhu sumbat, ulaman, sambal belacan, ikan goreng, bihun goreng, kuey tiau goreng, kuih-muih dan buahan...





Kali ni, mak hidang di anjung rumah...kira makan kat luar lah...sambil meniup udara malam...cewahhh..






Gambar selingan lagi....nak buat cam Lieya la...banyak iklan..eekek

Yang ni pula gambar anak teruna ku buat perabis kerepek pisang...huhuh...beli 4 bekas....sekarang tinggal 2 jer lagi...











Dah nak raya ni.....persiapan raya korang canner?.....aku spring cleaning rumah banyak tak settle lagi....daripada 17 list dalam checklist, 5 jer dah siap last weekend...lagi 12 ni tak taulah sempat ke tak?...huhu



psst : Dalam aku memikirkan kelengkapan raya, terima pula berita yang agak memeranjatkan di ofis di pagi Isnin.....apa pun semuanyer tentu ader hikmahnya...aku redha...





18 comments:

eB ezrin said...

e pn blom bli baju etc... ps: naper eh? tabahkan hati yer.. :)

lieyalatif said...

eiiiii tak baik nan mamat buger tu buat camtu...tu dah kire menipu namenye....betol kate ko tu aleyn beger tanpa sayur ape rasenyer....sepatutnye die kene bgtau awal2 kan sebelum org order.....kalo belum bayar, mmg aku tak amik beger tu....siap le kene ngan aku ...(aku kan garang wakakaaak)

yatie chomeyl said...

kalau I pulak mmg sellaunya rder burger x mo sayur sbb sayur diorg biasanya x fresh and x cuci bersih2..geli rasa nak makan hehe

Aleyn said...

eB,
Huhu...hal ofis....ader baik buruknyer....apa pun kena kuatkan semangat ni....yang pasti raya nanti confirm teringat kat ofis...huwaaa

Aleyn said...

Lieya,
Kan..kalau aku yg beli pun confirm aku tolak balik...cik abang ni memang hati lembut sket...bab2 cam ni..marah dalam ati jer...

Aleyn said...

Yatie,
La..gitu plak....

arman said...

smlm aku pi bazar bangi.. dia ada jual cempedak goreng.. 50 sen sebijik.. dgr harga ja.. smua org blah giler penipu..

-Sara- said...

bkn main die mkn kerepek pisang tu, 1 tupperware besar die konker..hehe

ape2 pon dugaan tu hop kak aleyn tabah ye :)

ajumohit said...

Tak patut betul org beger tu, berita tak dpt cuti ke aleyn? Sbr ye

Aleyn said...

Arman,
Kannn..sekarang ni sumer kuih pun dah 50sen sebijik......cekik darah

Aleyn said...

Sara,
tu la feveret kerepek pisang mamat ni..

Pasal keja tu actualy..satu cabaran dan tanggungjawab besar.....apa pun ...kena kuat semangat dan buat sehabis baik....semoga segalanyer dipermudahkan olehNya

Aleyn said...

Ajumohit,
Bukan pasal cuti...cuti dah lulus pun...cuma pertambahan tanggungjawab dan workload di ofis

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tak pahamla diorag ne.. cuba meniaga betul2..cakap awal2

Aleyn said...

Kan...memang pandang duit jer diorang tu

~izan~ said...

alahai,nak berkat ke tak dia meniaga ni..amik untung sikit2 sudah la..dah la x lengkap kan kak..ish2..sbr je la..

akak bz mengemas yer..slmt kemas2 tau =)

Aleyn said...

Tu lah...orang tak jujur ..gitu ler...

Ha ah...weekend ni la last nak touch up sumer...

Vincent said...

Thank you for your article, pretty worthwhile material.
chrysler dealers | international health insurance | executive mba program rankings

William said...

Thanks so much for your post, really effective data.
free games for pc | racing games for pc | best free games | full online games | online games