Wednesday, January 19, 2011

Pembelajaran Seks untuk Tahun 1



Gambar di bawah sekadar hiasan.....sila tafsir sendiri...ahaks..






Aku tak tau lah ..nak kata baik ker tak baik...tapi itulah yang dah diputuskan dek Kementerian Pendidikan ....aku redha


Apa pun jauh di sudut hati ...aku rasa benda ni tidak wajar untuk didedahkan sebegini awal...i mean...anak kecil 7 tahun.....terlalu muda...lainlah kalau 17 tahun...

tapi tu lah...mungkin juga modul yang akan diajar adalah basic...tapi basic macam mana pun dah tentulah organ2 lelaki dan perempuan tetap akan ditunjukkan kepada anak2 ini...uisshhh...tak bleh bayang canner cikgu nak menerangkan kat anak murid nanti....aku sebagai ibunyer pun tak dapat nak explain ni kan pula orang asing ...nak2 pula kalau guru yang mengajar adalah guru lelaki....ishh..isn't that awkward??


Keratan Akhbar Berita Harian


Berita penuh boleh baca sini..





Komen2 yang diambil dari berita harian berkenaan isu Pendidikan Seks:


Hmmm...apa pendapat korang yer?....




`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`




Itu semua Minggu Lepas.....kini tanggapanku berubah...aku setuju 100%


Semalam aku dok belek buku teks Pendidikan Kesihatan Aina...di situ ada diselitkan 1 muka surat bertajuk "Kenali Diri"

Rupa2nyer apa yang dikatakan Pendidikan Seks di peringkat Tahun 1 adalah pengenalan kepada organ pembiakan lelaki dan perempuan...pendekatannyer juga begitu proper dan tidak mengelirukan pelajar...




Focus lagi sket kat nota untuk Guru tu



Ok la kan???

8 comments:

fa10 said...

salam kenal...
nama subjek tu yg buat ramai ibubapa dan guru2 melatah... kan?
tp skrg dah tukar namakan? ingat2 lupa pulak

Aleyn said...

Eh yer ker? Setahu saya tak der subjek khas...cuma dia selitkan dalam Pendidikan Kesihatan...

*∽ IZAN ∽* said...

elok sangat la kalau syllybus camtuu. yg penting ada kesedarang utk elak kes2 sexual harrasment dari kecik lagi huhu

Aleyn said...

Tu lah...sangat bagus pendekatan yang diambil ...arap2 lepas ni berkuranglah kes2 sumbang mahram ...sebab budak2 kecik pun dah tau bab mana bleh sentuh bab mana x leh...

MummyEcha said...

salam kenal....singgah baca n3. bagi ibubapa yang belum lagi mempunyai ank2 bersekolah mebi konfius ngan isu ini...

MrS. F!zA said...

omak aih..tk dptla nk bygkan suasana dalam kelas kalo pdidikan seks tu didedahkan dlm usia muda begitu..takut pon ada!takut budak2 nk cuba bla luar sklh! nauzubillah..

*dh lma xmsuk blog akak..

Aleyn said...

MummyEcha,
Memang, saya mula2 pun confius gak, takut gak..tapi biler dah baca buku teks anak...rasanyer memang dah sampai masa KEmenterian Pendidikan buat approach begini...anak2 diterapkan tentang organ sulit dari awal

Aleyn said...

Oklah sebenornyer sebab approach nyer betul2 basic...just inform anak2 bahagian sulit ...atleast anak2 ni tahu bertindak biler ader org nak sentuh bahagian tu...