Thursday, July 19, 2012

9th Anniversary Trikp - Sabah (Tagal Fish Massage, Poring Hot Spring, Canopy Walk)



Assalammualaikum,

Kita sambung lagi perjalanan di Sabah yer...masih di hari yang kedua...


Destinasi ke-lapan
'Tagal' Sungai Moroli, Kampung Luanti
- Fish Massage
Ha...Kampung Luanti ni terletak di Ranau....mula2 masuk tak nampak benda pun....rupa-rupanyer ader sungai kat dalam dan dalam sungai tu adaaaaa.....



Ikan Pelian.....besar gedabak tul ikan2 ni...maklumlah..pelawat datang confim kena bagi ikan makan...so makan dan makan jer lah kejanyer...





Dia punyer rebut...macam sebulan tak makan jer...


Abang dah ready nak turun padang...hehe



masuk kaki jer terus kena kerumun...huhu


Meh tengok sendiri kerakusan ikan2 Pelian ni..

video




Aku pun berani-berani takut campur geli....huhu..



Banyak jerit dari bagi ikan makan...ikan dah menunggu jerk...



Last2 sumer merajuk ....gi kat Abang....heheh...sebab Abang dah uluq tangan...cara nak bagi makan ikan ni senang jer...genggam makanan yang berupa biji2 tu dalam tangan kuat2 tapi make sure ader lubang untuk ikan tu sedut...kuat betul tau ikan tu sedut....sampai jari kelingking aku terbuka disedutnyer...huhu...

Tapikan yang bagusnyer...ikan2 kat sini sumer tak der gigi....kira memang tak kena gigit lah...kena sedut jerk...hehe




Ala...bukan aku sorang jer jerit...pelawat pompuan yg lain kat situ pun samer....hehehe...ader geng la kira...ahaks...yang lelaki maintain jer...



Anak2 tengok jer kali ni....tak leh join...




Puas kasik ikan makan ...5 pack makanan ikan pun dah abis....

Kitorang jenjalan sekitar kampung tu...ader lak jumpa jambatan gantung satu lagi...

Tapi jambatan ni tak ke mana kata Hafiz....so kitorang posing jerk....buat syarat...hehe






Destinasi ke-Sembilan
Poring Hot Spring

            Dikatakan kalau mandi di sini bleh melegakan sakit2 sendi dengan air sulfuricnyer...





Kitorang memang plan tak nak mandi pun...laiceh...trip kitorang kali ni..jenjalan jer...so tengoklah orang lain mandi air panas...





Destinasi ke-Sepuluh
Poring Canopy Walkway



Waduh...letih yg ni....kepada yang bawak anak2 kecil or yang ader lelah...amat tidak digalakkan...

Perjalanan menyusuri hutan sepanjang 800 meter....naik, turun, lecak, licin segalanyer...pancit aku dibuatnyer....Aina pun dok tanya...'jauh lagi ke Ma....Aina dah penat ni'..huhu...sian dia...Miqhail no problem....laju jer...sampai kitorang naik risau sebab keadaan tanah tu tak rata..bile2 bleh tergelincir...







Bermulanyer satu perjalanan 'Back to Nature'



Hehe...sempat snap gambar ni....time ni bunga kat kasut lengkap lagi...kuar jer dari canopy walk ni...Aina perasan satu bunga dah hilang...yang warna kuning sebelah kanan tu...huwaa....


Mendaki pelan2...Mama dah ketinggalan di belakang....was trying to catch my breath....




Adventure kan route ni....serik mak..



Tengah keletihan...Mama sempat lagi suruh pause dan say 'cheese' yg tak berapa nak cheese tu....heheh


Sampai di check point...bermulalah perjalanan kami di atas jambatan gantung pula...


Time ni tunggu giliran nak naik jambatan....dalam satu2 masa kena ader kurang dari 7 orang sahaja di atas jambatan....


Akhirnyer sampai giliran kami....jambatan nyer bergoyang wooo....suspend tau....jalan atas sebatang papan jer...uhuk



Sungai di bawah jambatan gantung




Titian ni bersambung2 ke beberapa check point .....yang bestnyer dalam perjalanan ujan plak turun...tapi drizzling jer...mana nak pegang tali...mana nak cover camera....hmm..daripada jalan slow2 dan berhati2...kitorang dan pelawat yang lain melajukan perjalanan...hehehe..dah tak takut2 lagi.....sampailah ke check point terakhir ...satu2 nyer check point yang berbumbung...sabor jer lah...



Phiewwhh....ader lah 1 jam gak perjalanan tadi...campur henti2 rehat



Letih cam ner pun...perjalanan harus diteruskan...and the Adventure Continues!!!!



Day 1 (Signal Hill, Filipino Market, Floating Mosque dan Pantai Tanjung Aru)
        http://aiqhil.blogspot.com/2012/07/9th-anniversary-trip-sabah-day-1-signal.html


Day 2 (Rumah Terbalik, Jambatan Gantung Tamparuli, Pekan Nabalu)



10 comments:

Suhana Shuib said...

geramnya tengok ikan2 tu.. salah satu destinasi yang Su akan kunjungi InsyaAllah...

Aleyn said...

Hehehe....lapor bebenor ghoppernyer...pergi pergi jangan tak pergi...

Kesuma Angsana said...

wah bestnyer specially tang bagi ikan makan tu! salam kenal dri KA , selamat berpuasa dan dah follow u 107

Aleyn said...

Thanks follow I

Selamat Berpuasa to u too!!

izz iizza said...

boleh bayang camner gelinya kalau ikan-ikan tu kerumun..kalau sy pun mahu jerit juga tu..hihi

Aleyn said...

Part paling geli biler terpijak depa....silap langkah bleh jatuh oo...hehe

ogyep yummy mellow said...

salam kenal... salam ramadhan... wah seronoknya... seriau tengok ikan banyak2 tu... hehehe

Aleyn said...

Salam kenal kembali...memang besar betul ikan tu ...

Diksu said...

akak gi sabah ni trip brape orang?harga?cam menarik tempat yang akak gi ni....

Zara AB said...

Dalam guestbook before canopy walkway tue confirm ada nama saya. Hahaha. tapi saya rasa buku tue confirm dah penuh punya. By the way, Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin.