Monday, July 16, 2012

9th Anniversary Trip - Sabah (Day 1 : Signal Hill, Floating Mosque, Philipino Market, Tanjung Aru)



Assalammualaikum,

Oklah...jom sambung kisah kami di Sabah....setelah terpisah hampir 3 jam tu...pesawat yang Abang naiki pun selamat mendarat di Airport KK..

Sambil nunggu Abah sampai...layan IPAD jer ...ralit ..



Abang sampai dalam kol 5pm...Kami dah terlewat dari schedule asal..tapi ok..still bleh kautim ngan tour guide....Hafiz (the tour guide) arrived on time...and we proceed to the 1st destination...

Destinasi pertama :
Philipino Market

Walaupun kawasannyer agak crowded dan sempit..tapi ...macam2 ada ....
Penjajanyer kebanyakkan Filipino...tapi susah nak beza...sbb Sabahan pun rupa dah lebih kurang kan...




Mutiara Sabah...wajiblah ader kat sini...








Key Chain




FM ni aku beli 3 10rm....Miqhail sibuk nak pegang....biler time nak balik...tengok kat tangan dia dah tak der dah plastik tu...waduh tah mana la dia letak....huhu

Segala jenis makanan laut kering ada kat sini...ikan..udang..sotong...pilih..pilih..






Makanan yang siap dibakar pun ader...ikan, sotong dia...mak ai...tak hingat nyer besar...rega pun bleh tahan....

Ikan ni sekor RM35...tapi mesti puas makan wor


Udang Karang...Sotong...marvelous..


Destinasi Kedua :
Signal Hill



Cantik view nyer...








Destinasi Ketiga :
Floating Mosque

Time ni dah senja...Kami singgah solat Maghrib terus...




Destinasi Keempat :
Tanjung Aru

Patutnyer kami bersiar2 di pantainyer...tapi disebabkan dah malam dan hujan lebat giler lak tu...so postpone lah dulu...kami singgah dinner jer kat situ...perut pun dah keroncong...huhu

Lebatkan...sojjuukk


Miqhail nak Satay...tapi tak best lah Satay dia...tak manis dagingnyer...

Ni Abang nyer...Kuey Tiaw Kantonis...Abang kata best

Ni dinner Aina...sedap sambalnyer tuh...

Ni aku nyer dinner...Bihun Bandung....aku suka lah bihun Sabah ni...dia besar sket saiz nyer..tak cam kat Semenanjung...kenyang makan...
Tapi Bihun Bandung ni..kureng...manis no rasa..



Selesai makan...kami pun berangkat ke Hotel untuk Check In....

Sesampai di Lobi Hotel. Kami memilih Hotel Ming Garden. Dekat jer ngan airport. Hotel ni baru diresmikan Mac lepas...so everything seems brand new....




Anak2 menikmati jagung KK...hehe...kira supper ler tuh



So that's the end of our 1st day.....masing2 dah penat dan kenyang...so apa lagi...ZZZZZZZZZZZZZZ

Till then...

13 comments:

mummY daniSha said...

huuuu bilela sy nak jejak sabah n saraak..x pena gi sana hehee

mummY daniSha said...

oooh lupe nak wish...epp annv!wah dah ke 9 taun huuuu...congratz!

Imaan09 said...

uhuuuu..rindunya kt KK..cantiknya gambar2 y sis amek..

Aleyn said...

Mummy Danisya,
Hehe...yup 9 years already...semoga kekal bahagia selamanyer, amin

Thanks for the wish

Aleyn said...

Iman,
U dah gi ek....rasa cam nak i lg kan....best

-Sara- said...

fuhh tang seafood tak tahan tuu hehe

MrS. F!zA said...

Syioknya holiday...

Byk sgguh Udang ikan kering tuuuu...

izz iizza said...

bestnya tengok ikan-ikan, udang-udang bakar tu..tu nk kena masak balik la kan kalau beli..

Aleyn said...

Sara,
Memang meleleh woo nengok

Aleyn said...

Fiza,
Setahun sekali jer Holiday Fiza...beli gak lah ikan kering tu..kasik kat parents n ibu mertua jerk..sendiri x leh makan...huhu

Aleyn said...

Iz Izza,
Masak balik?...tu dah siap bakar tu ...terus ngap la kat hotel..hehe

wahida said...

i miss Sabah so much!! pekena lokan bakar tak kat sana?

btw, hepi anniversary dear!!

Aleyn said...

Ooops....tak pekenala plak...huhu

Thanks