Thursday, July 12, 2012

Kami nyaris patah balik dan batalkan trip ke Sabah


Assalammualaikum...

Oklah...jom mula kisah trip kami ke Sabah last week

Ader incident yang betul2 menguji ketabahan kami....

Pada pagi tu seperti dirancang kami bergerak dari rumah ker Putrajaya Sentral

Mood masih keriangan dan tak sabar nak bawak anak2 especially Miqhail yang 1st time naik kapal terbang..


Letak kereta di Putrajaya Sentral dan perjalan diteruskan dengan menaiki LRT ke Station Salak Tinggi....






Semasa di dalam LRT...






Dari Salak Tinggi kami menaiki Shuttle bas ker LCCT..


Sesampai di LCCT, aku pun line up untuk timbang beg ...ku tak register untuk baggage semasa membuat tempahan online...so biler timbang beg dah melebihi 7kg....maka kena charge 50rm....atau carik another beg supaya dapat kurang 7kg each...aku memutuskan checkin ajer lah ...namun belum sempat nak checkin...masa ni lah pegawai tu tanya.

"akak ader bawak semua dokumen tak...MyKid anak2 ader bawak?"

Terus aku tersentap...aku yakin Mykid anak2 ader di rumah dan kami langsung tak teringat nak bawak..yer lah...dalam Malaysia jer pun...

Pegawai tu kata kalau tak der Mykid ...surat beranak pun bleh....lagi lah tak der...aku terus dapatkan abang untuk kepastian...muka abang dah cuak....terus dia bertanya dengan pegawai tu...apa option yang kami ader...

"Tiada".....pegawai tu kata kalau ke Sabah Sarawak sekarang kena tunjuk MYKid....atau surat beranak..kalau tak der memang tak lepas ke sana...katanyer lagi...fax surat beranak pun kami terima...tak semestinyer original

Haduh...dah lah lagi 1 jam nak boarding....abang bertanya lagi...kalau flight tangguh berapa kena charge untuk kami berempat...jawapannyer 1900rm...perghhh

Aku dan abang speachless jap...aku rasa cam nak nangis pun ader...tgk muka anak2 yang ceria tak sanggup rasanyer patah balik dan lupakan percutian yang dah dirancang setahun hanya disebabkan ketiadaan Mykid...Tidak!!!

Dalam kecelaruan tu...aku masih tak nak berputus asa...tiba2 aku teringat Smart Reader ...terus aku call owner bertanyakan surat beranak anak2...tapi hampa....owner kata copy surat beranak semua dah pass pada syarikat insuran ...aku minta no. syarikat insuran tapi tidak pula diberinyer....hampa aku dengan Ms. Jogi tu....

Lepas tu aku terpikir pula nursery ...terus aku call Pn Syam owner Tadika Naluri Bestari bertanyakan perkara yang sama...Pn Syam sangat responsive dan cepat membantu....dia berusaha menggeledah fail lama Aina dan Miqhail ...

Tapi malangnyer cuma Miqhail punyer salinan surat beranak sajer yang ader...walaupun aku rasa sedikit lega..namun tidak bermakna kalau Aina punyer tak der...kami masih tidak dapat menerus kan perjalanan...huwaa...

Pn. Syam mencadangkan aku call Sekolah Kebangsaan Aina...aku call dan bercakap dengan kerani....minah tu jawab endah tak endah jer...aku pun mungkin juga cakap laju sangat...ye lah...nak ngejar masa ni...lagi 20 min jer gate nak close dah....betul2 aku tak keruan kat situ...Abang pula dah terduduk....

Aina seperti tahu kesukaran yang dihadapi...ader sekali dia bertanya pada aku...

'Mama naper Ma...mahal sangat yer?'

kaget aku mendengar soalannyer .....aku jawab sejujurnyer...dan dia faham..sibuk dia menyuruh Miqhail yang tak reti apa2 tu duduk diam2....jangan merayau sana sini...aku dan abang masih kebuntuan

Pn Syam call lagi katanyer Miqhail punyer dah fax over...aku pun cerita lah yg pihak sekolah tidak membantu....Pn Syam terus offer nak call kan...setelah memberi detail kelas Aina...terus Pn Syam call SRK Subang Bestari...Alhamdulillah...panggilannyer membuahkan hasil...

Lagi 5 minit gate nak close...kedua-dua salinan surat beranak Aina dan Miqhail selamat sampai ke counter dan diserahkan kepada ku untuk ditunjukkan di Pintu Berlepas..

Pegawai siap suruh aku anak beranak berlari ke sana...

'Cepat Puan..gate nak close dah ni'...

Dalam termengah2 tu...sesampai di pintu berlepas...kami ditahan lagi ...kali ni disebabkan bag pula...Astaghfirullah...ujian lagi...

Walaupun abang sempat beli satu lagi beg semasa aku sibuk mendapatkan salinan surat beranak tadi dan mengagihkan sehingga kedua2nyer tidak melebihi 7kg...tetap beg utama kami tu tak lepas masuk cabin...katanyer size beg ni tak dibenarkan...besar untuk diletakkan di overhead compartment....aku geram..naper masa aku timbang tadi pegawai tu tak cakap pun size beg aku ni mmg tak lepas masuk cabin...

takkan aku nak beratur dan checkin untuk beg pula...confirm tak sempat dah...pegawai tu suruh abang pergi checkin beg tu juga....aku pula masuk dulu bersama anak2 ..dengan harapan dapat menangguhkan pegawai yang menjaga di pintu berlepas...memang kami sajer yang tinggal dan dilepaskan masuk...aku bagitahu yang abang sedang checkin beg...dan meminta tunggu sebentar...pegawai tu akur...tapi membalas...tak sempat dah ni puan..counter di depan sana mesti dah tutup untuk checkin penerbangan ni....

Tiba2 abang call...mengatakan perkara yang sama...mereka dah tak terima abang checkin beg dah...akhirnyer abang memutuskan...

"Aleyn naik lah dulu ngan anak2...abang naik flight lain..."

Aku betul2 tak sangka yang kami akan menaiki pesawat berlainan ke Sabah...aku akur....terus berlari2 anak bersama Aina dan Miqhail...pegawai tadi membantu ku membawa beg sehingga masuk ke badan pesawat....

Selamat sajer kami bertiga duduk ditempat masing2....tak semena2 air mataku berjujuran....Aina pun kelihatan merah juga matanyer..dia pun sensitif macam aku....Miqhail pula sibuk tanya...

"mana Abah?"


Aku jawab "Abah naik flight lain...nanti kita jumpa kat Sabah....."

Dalam penerbangan yang mengambil masa 2 jam setengah tu...Miqhail dan Aina terlihat satu lagi kapal terbang berhampiran...Miqhail terus cakap..

"Mama Abah dalam aeroplain tu ker".....aku jawab mungkin kot...padahal aku yakin bukan kapal yg itu...

Sesampai ke KK....jiwa aku agak tenang...terutama setelah mendapat text dr abang mengatakan yang abang dah naik flight...arrival lebih kurang 1jam 15 lagi ke KK....Alhamdulillah..atleast kami tak perlu menuggu lama...


Kami bertiga sajer time ni...sayup dengan ketiadaan Abang...



Aku yang redha dengan ujian yang baru sajer ditempuhi...aku yakin ader hikmah disebaliknyer...masa ni aku dan Aina baru jer selesai Dzuhur....menanti ketibaan suami tercinta....



Peringatan :
Jangan lupa bawa Mykid anak2 walau ke mana kita berada...simpan jer dalam purse or wallet...kay...




13 comments:

Nadiah Sidek said...

macam-macam ujian ye nak ke sabah. alhamdulillah dapat juga ke sana :)

notti netti said...

alahai...net pun kenkadang selalu jadi cenggitu......my kid mak pegang....

airis naufal said...

alahai.. bnyak betul dugaan nya.. sabar ye dear.. mgkin ade hikmahnya di situ..

Arif Hisham.. said...

Kak Lin... mmg nak ker sabah kan kena pakai IC... mcm mana leh lupa... adoiiihaiiii... x per lah but this story sweet sgt like a love story heheheehe... since i know u well... i understand the situation.. ur face surely cuakkk giler... but alhamdulillah... u having a blast vacation at last... :)

izz iizza said...

info yg berguna ni..

sedih jer kan camner la leh terpisah camtu..alahaii mujur sy baca entry ni sebelum naik flight bulan 11..kalau x sy pun x tahu kena bawa mykid/my kad bagai ni..
beg pun sy regicter berapa berat..

semoga nnti dipermudahkan urusan agar x jadi camni..sy pun boleh nangis woo kalau jadi camni..

Aleyn said...

Nadiah,
Mmg... Tapi alhamdulillah sebab berjaya juga menempuhinya... Walaupun terpaksa berpisah sementara

Aleyn said...

Net,
Mykid mmg tinggal kat umah sbb tak guna kan... Karang bwk dibuatnyer ilang satu hal lak... Tp skrg bwk jer mana pergi... Serik wo

Aleyn said...

Airis,
Memang setiap yg berlaku pasti ader hikmah di sebaliknyer

Aleyn said...

Rep,
Ic mmg ader mykid yg x bwk....ari tu g sarawak tak bwk pun rasa...lepas jer

Aleyn said...

Izz...
See itulah hikmahnyer....alhamdulillah berguna juga entry ku ini....so hv fun nnt di sabah yer...best giler

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dapat merasakannya.... bagusnya awak n hsbd tak bgaduh sbb hal nie malah sama2 menyelesaikannya.. di stu hikmahnya...

Aleyn said...

Yer.....susah senang bersama......alhamdulillah

Imaan09 said...

alohaiii dear sis.. terharu bacaa.. macam2 dugaan, akhirnya dapat gak.. MyKid memang kena ada klu nak g sabah sarawak.. apapun syukur, berjaya tempuh semua dugaan