Monday, May 30, 2011

Akhirnyer, setelah 3 percubaan..aku BERJAYA



Assalammualaikum,

Akhirnyer aku dah pandai buat kek!!!!...
Yippieee....

Perasannyer la kan....tak dulik....yang penting aku dah ada fomular paling senang nak buat kek....
mudah, tak remeh, sedap dan yang penting MENJADIK!!!....

Sebelum ni aku dah try 2 kali bakar kek oren.....jadik tu jadik tapi lepas makan famili terdekat jer ler...keknyer gebu di luar, padat dan agak basah di tengah2....huhu...kira tak serata la orang kata...memang tak lulus kalau nak hidang kat tetamu...ahaks...

Special thanks to Lady of Leisure sebab memperkenalkan aku formula kek paling senang di dunia ni....


Kasi bukti sket...

Kek sedang dibakar.....



Setelah 1 jam dibakar....



Siap dikeluarkan dan disejukkan



Wallah....masa untuk mamam......sangat puas hati...



Tahu lah gambar langsung tak der commercial value ...macam gambar kat bawah ni kan..





Macam aku cakap lah...yang penting..MENJADIK....ekeke


Nak resepinyer sila masuk link ni yer...




Aku tukar sket2 jer, bab gula tu aku letak 1 cawan jer....tak nak manis sangat...and aku gantikan buah oren ngan sunquick jer...ekekek...kata nak paling senang di dunia kan....


Nota : Baru bersemangat nak gunakan oven aku tu balik.....pas ni nak blajar buat caramel la plak....bleh layan time posa nanti.....perrghhhh...ada sesaper resipi caramel paling senang di dunia?????




10 comments:

Yaati Nor said...

Karemal paling senang..3 biji telur, 2 sudu besar tepung kastard, 3 sudu gula,2 sudu gula hanguskan, 1 tin susu cair..itu sahaja bahan2nya..blend semua kecuali..gula hangus..masuk gula hangus dalam loyang kecik je..masukkan bahan2 tadi..kukus 10-15 minit..siap..

fiziskandarz said...

wahhhhh mmg macam cake kat kedai la kak aleyn best best best :D

~izan~ said...

wah akak...menarik tu...izan pun tak pernah wat karamel yg guna resipi satu2 tu tp pernah masak puding caramel yg instant amway punya hehehehe...lg teruk izan ni =D

sHi Ma said...

wah tahniah sbb dah berjaya...(",)

Aleyn said...

Yaati Nor,
Wallamak....dah dpt resipi caramel...mmg nampak senang nyerr...tak sabar nak buat...thanksssssss

Aleyn said...

Zaki,
Ekekeke...kek bodo jer...jadik ler

Aleyn said...

Izan,
Malu nyer akak dpt komen dr tokey cake..ekekeke....cake akak cake bodo jer....hehehe...tak sabar nak buat caramel bodo lak...heheh

Aleyn said...

Shima,
Hehehe...masih teruja lagi ni nak cuba kek lain...arap2 menjadik lagi...hehhe

eB ezrin said...

ala, antor la cni skit :)

Aleyn said...

eB,
HEhehe....malu..