Monday, May 9, 2011

Nak Share sikit kat korang ni



Assalammualaikum,

Minggu lepas aku attend Training entitled
'7 Habits of Highly Effective People'

Korang pernah attend tak training ni? Saper yang pernah attend mesti terkesan kan?

Anyway...antara banyak2 info dan pengajaran yang aku dapat daripada training ni...ada 3 perkara yang aku nak share...nak ikutkan banyak...sumer berkaitan meningkatkan kendiri untuk menjadi insan yang lebih proactive dan berjaya...

3 perkara tu adalah ...

1. Teach to Learn
Yang ni sebab aku nak praktikkan kat Aina dan Miqhail....selama ni aku dok suruh Aina buat latihan dalam buku jer....tapi tak confirm yang dia betul2 faham apa yang diajar oleh guru....so dengan mengguna pakai teknik 'Teach to Learn' ni aku akan lebih yakin yang dia betul2 faham....
Lepas ni, selepas sesi latihan di buku, aku nak suruh Aina ulang balik apa yang dia baru buat...umpama dia mengajar aku....barulah dia boleh ingat sampai biler2...insyaAllah...

2. Personal Mission Statement
Seperti namanyer....ia umpama memberi slogan atau motto pada kehidupan kita.....nak ajak kawan sumer buat ni lah.....
Ambil pen dan buku tulis / diari / note pad... tuliskan di atas kertas tu apa sahaja tentang diri anda, perasaan anda, harapan anda...apa2 sajer yang terlintas di kotak fikiran.....tapi tulis melalui hati yer ....kira macam muhasabah diri lah....leave the pen going for like 5 minutes......lihat hasilnyer...tentu u oll akan lebih menghargai apa di sekeliling korang.....
try it...I broke down when I did this....

3. Empathic Listening
Yang ni InsyaAllah akan dipraktikkan....Empathic listening means mendengar dan memahami...bukan mendengar dan simpati.....kita jangan sesekali meletakkan diri kita pada masalah yang diceritakan tapi cuba memahami sedalam-dalamnyer......

Sangat2 syorkan u oll baca or beli buku Dr. Covey ni...



Sedikit gambar masa training ari tu

Buat kat Training Room di ofis jer....14 participants..


Masing2 dibekalkan dengan manual atau right up tentang 7 Habits ni..




Yang ni aku dapat dari trainer lepas memberanikan diri menceritakan paradigm yang pernah aku alami....tragedi aku diragut....


Kerja berkumpulan ....biasalah...wajib ada kan..

Tampal2 kat dinding and then citer...(Teach to Learn)




Nama pun training....slot paling best....time makan...hehhe

Rendang ayam lagi tau...buat mata jadik berat jer....




Wadeh paling besar pernah aku jumpa...seb baik sedap












Sessi merenggang badan....biasalah masing2 mata dah layu dek rendang dan nasik bagai...



Hari terakhir, masing2 amik satu topik untuk diceritakan di hadapan...aku pilih
Habit 4 - Think Win-Win (Creating Win-Win Agreement)


Canner ada gaya tak jadik Trainer...ekeke


Kay lah...tu jer nak share....harap lepas ni aku jadik lebih proactive dan effective...InsyaAllah...


10 comments:

Nadiah Sidek said...

bestnya dpt gi training tu

Aleyn said...

Memang best..yg penting kita dapat mengenali diri kita dan memperbaiki diri...insyaAllah

eB ezrin said...

raser rendah diri ;p

fazilzura said...

mmg sonok attand training, dpt memantapkan ilmu yg ada..

wah meriah nye menu.

* salam kenalan dari fazilzurakil

Aleyn said...

eB,
Jangan....kita kena proaktive....take all the responsibility to all our action....jati diri kena kuat..hehe

Aleyn said...

Fazilzura,
Salam kenalan kembali...

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah bestnya pi traning, lama dah kita tak pi

Nadine said...

7 Habits Training memang best! I pernah attend with my old company 4 years ago...

p.s: meriahnya food @ ur training. kalau mcm ni mmg sgt seronok ok pegi training :D

Aleyn said...

Anje,
Tu lah...Saya pun setelah sekian lama baru attend training ni..hehe

Aleyn said...

Nadine,
Syok kan....terus rasa macam motivated giler2....hehehe