Tuesday, September 27, 2011

Jamuan Raya Vs ON CALL!!



Assalammualaikum,




Tahun ni aku buat jamuan raya kecil-kecilan...bukan open house pun...abang ajak member ofis dan kenalannyer datang beraya ke rumah...ada lah dekat 30 orang ....aku dengar pun suspen gak...larat ker nak masak sorang ni?...



Sepeti biasa...aku beli kuih memang tak banyak...sebab pernah terjadi 2 tahun lepas ...kuih raya tak habis2 sampai nak raya balik...heheh...dalam gambar ni je lah kuih raya aku...5 jenis jer...dan kerepek...korang nyer kuih raya mesti meriah meja kan?...



So takkan lah nak hidang kuih raya yang seciput tu jer....


Maka...ku gigihkan juga....sorang2 pun sempat gak aku sediakan Nasi Tomato, Bihun Bandung, Rendang Daging dan Rendang Ayam ....selebihnyer satay dan puding roti aku tempah jer siap2...


Gambar Bihun Bandung lupa nak snap...kuah atas stove...hehe



Lemang, nasi himpit dan rendang daging
Rendang ayam pun lupa nak kuarkan masa snap gambar ni...



Nasi tomato, acar timun dan ayam masak merah



Satay ayam dan daging....sedap sangat satay ni....lepas ni bleh tempah kat orang yg sama...


Pencuci mulut...puding roti...tempah dengan adik..


 
 
Goodies untuk budak2...



Disebabkan yang datang tu member abang..idokler aku terhegeh2 nak snap gambar....segan wei...so aku bagi mandat kat Aina untuk jadik paparazi...ekekeke....so paham2 jer lah....dia pun amik suka2 dia jer ....time ingat dan biler aku kasi signal...baru dia cepat2 snap....tu pun guna camera hp ...tak nak bagi obvious kat tetamu la katakan....


Sajer nak share gambar yang sempat diambil.....banyak kena reject sebab gambar gegar...huhu




Aku bergambar sambil menanti tetamu hadir...



Gambar tetamu yang sempat Aina snap....hehe...
Antara batch paling awal sampai.....lepas kenyang lepak2 kat gazebo....borak2...gosip2...abang siap tapaukan untuk staff2 dia yang tak dapat datang sebab kena keja...







Kawan Abang yang terakhir balik lebih kurang kol 9 malam ...elok2 lak time tu abang terima call dari mak nyer di Pahang...depa dah nak sampai ke rumah aku ....terkezut aku....

Seb baik lauk pauk banyak lagi....boleh jamu mereka sekali.....Selang 30 minit mereka pun sampai ....bersama abang2 dan kakak2 ipar serta anak2 buah yang dok sekitar selangor. Tiba2 rumah ku meriah giler....aku suka sangat....rasa cam raya balik semula...ekeke




Mak mertua (kiri sekali), abang2 ipar dan kakak2 ipar ku...sedang menjamu masakanku......satay pun dah tak dan berhidang...dengan plastik2 letak atas meja....hehe...maklumlah keluarga sendiri...tak yah protokol sangat..bak kata kakak ipar ku...


Lepas kenyang...masing2 dok melepak di ruang tamu...borak2...seronok sangat...tu yang dok berkumpul tu tengah tengok album kawin....mengkekek2 depa ketawa tengok gambar masing2 8 tahun lepas...hehehe


Aku ajak depa bermalam di rumah ku.....Aina dan Miqhail apa lagi....tersangat2 gembira lah..dapat main lama2 ngan sepupu sepapat....dekat kol 1 baru depa tidur....baru rumah ku senyap sunyi dari bunyi riang ria anak2...hehhe


Keesokkan paginyer....budak2 sambung main....depa nak bertolak ke rumah kakak ipar lak pagi tu...aku menyusul kemudian....giliran kakak ipar pula menjamu kami semua...





Sedang budak2 bermain....abang ipar dan kakak ipar sibuk pack barang nak balik Pahang ari tu jugak lepas singgah umah abang ipar ku dulu



Ni lah cucu Mak Mertua ku yang paling kecil....ala yang tarikh lahir sama ngan aku tu....si tomei Iman....




Nak kuar dah....sat gi jumpa balik time lunch..kat umah kakak ipar pula...heheh



Sibuk citer pasal jamuan raya.....apa yang ON CALL nyer?


Actualy....aku kena On Call tengah hari tu....time sibuk2 prepare dan menunggu tetamu hadir.....bukan calang2 On Call....BIG Problem....P1 ticket lagi...adusss.....Primary Server DOWNNNN!!!!.....

Aku pun tak keruan lah.....mana nak layan tetamu...mana nak cek Secondary Server...dengan BB Server pun buat hal....betul2 dugaan aku ari tu...nak jerit pun ader....penat badan tak ilang .....kena perah otak lak...settle problem kat ofis...

Kejap2..aku kuar layan tetamu...kejap2 aku masuk bilik komputer cek server console....banyak2 ari ..ari tu jugak dia nak DOWN.....huwaaa

Anyway...seb baik abang paham...dia yang banyak layan tetamu..ye lah..yang datang pun ramai member dia....aku kesian kat bini2 mereka lah....tak dapat aku nak layan 100%....

Malam tu...aku tidur dekat kol 1 pagi...mak mertua aku dan ipar duai pun aku layan gitu2 jer...apa tak nyer..kejap2 boss ni call...kejap2 boss tu call......huhu...stress makcik


Masalah berlarutan sampai keesokkan ari nyer...pergi umah abang ipar pun kena bawak lappy...malam tu aku tidut lewat lagi ....dalam kol 2 sebab kena install Domino Server.....

Alhamdulillah...segalanyer selesai dan isnin pagi di ofis tak der mail problem...everything resumed as normal....weekend aku jer lah yg tak normal...

Apa pun aku gembira sangat ...sebab jamuan raya ku meriah...dengan tetamu dan saudara mara sebelah suamiku yg hadir dan bermalam....

Next year insyaAllah giliran aku pula menjemput member2 ramai sket....arap2 tak der kena On Call lagi....



Special thanks to member2 ku yang datang bertandang ke rumahku ari tu.....maap sebab aku macam biskut ...kejap ader kejap tak der....heheh....

16 comments:

lieyalatif said...

cantek umah ko aleyn...bile nak ajak aku dtg umah ko lak ni wakakaakaka....

wah kelas menu sume....mmg dasat...tabik spring toing2 laaa...dah le siap beroncall bagai...ko mmg supermak le!

eB ezrin said...

canteknyer umah u

::NureeN:: said...

bestnyerr...
on call... bb TM ker? heheh saja tanya

ajumohit said...

Cantiknya Umah aleyn!!! Baik luar mahupun dlm Umah, suke tgk susunan perabot tu, byknya menu, klu Aju mau pengsan hihi

FarEast said...

dalam byk2 tu, puding roti tu menarik! lama x makan ... hehe ... bestkan bila ramai2 berkumpul mcm ni ;)

Aleyn said...

Lieya,
Tima kaceh....biasa2 jer....insyaAllah next year ek...dah pakat ngan abang next year turn member2 aku lak...hehe

Super mak ker..sabor jer lah...

Aleyn said...

eB,
Terima kaseh...biasa2 jer..

Aleyn said...

Nureen,
Tak lah...I keja Prudential kat Cyber..kena jaga Domino dan BB server

Aleyn said...

Aju,
Terima kasih...biasa2 jer...

Menu2 tu Abang yg dok pikirkan...I tukang masak jer...buat pelan2 malam tu...no rush...Alhamdulillah menjelang tengah hari...settle...

Aleyn said...

Far East,
Betul2...puding tu siap kakak ipar tapaw dan amik resepi lagi..hehe laris tul

*∽ IZAN ∽* said...

wah meriah meriahhh!!!!
mau tak stress kalo asyik2 call berdering ada on call ngahahahah.
apo nak buekkk..

weii.. blog nko ni kacau stim betul laa.. kang aku baca separuh dia auto naik ke atas balik.. kang aku turn balik dia auto naik atas balik.. tak habeh2 aku nak baca ni haa.. grrrrrr!

ce cek skett he he

Aleyn said...

Eh ye ker...aku bukak ok jer....aku nak cek canner ek? cer citer cer citer

Nur Lizawati said...

sis..puding roti mmg nampak menarik & mst sedap rasenyer kan...hehe

Aleyn said...

Ye lah...tengoklah saper yg buat....kembang la tuh

Cho Zila said...

wau cantik rumah bestjer... makananpun okler tu sesuailer .. kesiannya sibuk sesangatler .. kira okler boleh handle kalau akak gelabah semacamler...

Aleyn said...

Hehehe....banyaknyer 'ler'...gitu la kak...masa sibuk dah sampai...dulu time boss ader rilek jer...