Sunday, April 10, 2011

Cara Didik Anak Tak Tinggal Solat 5 Waktu



Assalammualaikum,

Kali ni aku nak share satu link dari FB yang aku rasa sangat bagus dan boleh diterapkan olah kita semua...especialy yang ada anak umur 7 tahun macam aku...

Coretan daripada Wardina Safiyya ni buat aku sedar betapa pentingnyer
melentur buluh biar dari rebungnyer....
lagi2 bab nak suruh solat ni...sebelum ni aku pikir umur 7 tahun nak ringan2 jer biler suruh Aina solat, i mean biler kita solat jer kita ajak dia sekali...tu pun just ikut2 jer...kadang telekung pun x pakai....janji dia start solat dan mengaji...dan aku akan mula bertegas next year....

Tapi biler dah baca article ni, aku dah nekad nak kuatkan usaha dan mencontohi cara Wardina mendidik anaknyer Amna yang juga berusia 7 tahun...mari kita baca sama2...


Wardina bersama anak2nyer..

*******************************

Artikel yang ditulis selebriti dikenali ramai, Wardina di Facebooknya dengan tajuk
“BERBALOI PENAT LELAH KU…”







Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…






I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…






tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-






1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat






2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….






ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”






3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..






4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)






5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.






Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????


She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.






Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!






And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?






*******************************



Canner kawan2, sayu kan biler baca, hatiku terusik dan sekali gus bangga dengan kesungguhan seorang ibu yang juga seorang celebrity terkenal menerapkan asas Islam di dalam diri anaknyer. Aina akan menjejak 7 tahun 18 April ni, di situ aku akan bermula ... semoga Allah mempermudahkan usaha ku, insyaAllah..

6 comments:

fiziskandarz said...

thanx for the vote the other day kak aleyn. we truly appreciate it :D anyways, nice entry - thanx for sharing :)

Aleyn said...

You are welcome...hope u guys win it...

Ummuafiq Hashim said...

Semoga berjaya Aleyn.... niat yg baik Allah akan bantu.Jgn lupa minta pertolongan dariNya. Anyway akak rasa anak perempuan memang lebih mudah dibentuk....

Akak sekarang ni pun struggle juga nak pastikan anak2 tak tinggal solat.....makin besar anak kita, makin besar godaan di sekelilingnya...

eB ezrin said...

eB akan tempoh ms2 nih dlm 2-3 detik lagi :)

Aleyn said...

Ummuaffiq,
Tima kaseh, tu lah semoga segalanyer dipermudahkan dan hati Aina lembut dan senang dilentur, amin

Aleyn said...

eB Ezrin,
Anak u pun nak masuk 7 ek?