Thursday, April 7, 2011

Tabik Spring kat orang Jepun



Respect! respect! Respect. Ini ialah benda yang aku kagum tahap Gaban, Power Ranger, Astro Boy, Naruto, Yazirobel dan Maria Ozawa kepada orang Jepun. Disiplin diorang sangat menakjubkan. Walaupun selepas mengalami bencana alam yang super hebat disiplin mereka masih utuh. Mereka beratur secara tertib walaupun bekalan makanan dan minuman adalah terhad. Tiada kejadian pergaduhan berebut supply. Tiada kes kecurian dan tiada berbunuhan. Bandingkan dengan keadaan yang sama selepas bencana di Bangladesh, Somalia , Haiti dan New Orleans. Jauh bezanya.






Tengoklah depa beratur...sangat bertamadun gitu..

Very orderly and calm

Inilah hallmark of a real developed nation. Even in its darkest and lowest hour, the rakyat masih mengekalkan disiplin yang sudah disemai dari kecil lagi. I dunno but melihat betapa disiplinnya orang Jepun membuatkan aku malu dengan Malaysia. Di Malaysia belum bencana alam dah ada malaun yang memotong que di supermarket, plaza tol dan highway.

"Kita Boleh Mengubahnyer!! "

14 comments:

NM02 said...

orang jepun mmg berdisplin. saya pernah kerja ngan orang mcm mereka, sangat tatatertib.

eb ezrin2 said...

a'a la... respect sungguh...
ingat ms induksi ari tuh... kiter nih baru keguguran... dlm pantang... dok berbaris... tup2 ader malaun dari mana ntah trus potong que amik makanan... mmg la xder sivik... hadoiiii

~izan~ said...

tu la kak,malu je dgn kita kat mesia ni,bwk keta pun potong q...diorang ni dah terdidik macam tu.tak pening org nk agih2kan bantuan tu kan...

Aleyn said...

NM02,
Memangkan...saya pun pernah keja ngan depa 6 tahun...

Aleyn said...

eB Ezrin,
Tu lah....tak menyabor...depa ingat depa sorang jer nak cepat....cuba lah contohi org Jepun ni...rilek jer...akhirnyer dapat gak...

Aleyn said...

Izan,
Ha ah kan...rilek jer...

Farra Dhelina said...

bagsunya sikap mcm ni kan..tabik spring lah!

Aleyn said...

Susah nak jumpa kat negara lain ni

Ummuafiq Hashim said...

Inilah yang dikatakan ada Islam pada orang bukan Islam....

Nadiah Sidek said...

org jepun mmg bagus. suka jgk dgn cara diorang. byk kena belajar dgn org jepun

Aleyn said...

Ummuaffiq,
Ye lah...

Aleyn said...

Nadia,
Sebab tu lah Dr. M memperkenalkan Dasar Pandag ke Timur

Redbloodsnow said...

mmg kagum dgn semangat rakyat jepun kan kak :)

Aleyn said...

MEmang..tu yg berspring2 akak tabik tu..x sangka pun yer