Tuesday, April 12, 2011

Penyakit 'Kasih Sayang'



Assalammualaikum,

Korang tau ker apa dia 'Penyakit Kasih Sayang' tu?.....hehehhee



Gini citernyer....

Rabu lepas aku perasan ada bintat merah besar gaklah kat belakang badan Miqhail....lepas mandi aleh2 satu2 bintat merah lain naik ....jenis yang berair plak tu......terus malam tu gak bwk gi klinik....confirm doc sahkan it's
'Chicken Pox'....

Makanyer aku pun Work from Home that Thursday and Friday, and hubby takes turn yesterday and today...hopefully by tomorrow Miqhail recovers and is allowed to stay at kindy....hmmm..(time2 ni lah elok ada maid)...

Anyway...aku inform Mak, and Mak pun bagilah nasihat2 bernas dan pantang larang yg termaktub dalam menjaga anak yang kena 'Chicken Pox' ni....

Antaranyer :
1) Jangan menggoreng di dalam rumah (I don't see the connection here....apa pun ikutkan jer lah)
2) Jangan bagi makanan berminyak dan gatal...now that's logic
3) Mom's Tender Loving Care (bak kata Mak...jangan dimarah budak tu langsung)...

Biler Mak cakap yang nombor 3 tu, aku pun terus nyesal, sebab aku ada marah dia sekali...sebab tak nak makan....sampai nangis gak la aku buat....then Mak marah aku balik...

mak kata :
"Ko ni, janganlah marah Miqhail tu, penyakit ni apa orang kata 'Penyakit Kasih Sayang' tau....kena selalu main2 ngan dia, manjakan dia....baru lah cepat sembuh...kalau dimarah nanti takut 'bentan'...."

Biler dengar jer perkataan 'bentan' tu ...aku terus panic...terus dapatkan Miqhail..peluk cium dia....and bagi apa dia nak.....takut wooo...

Ha. tu lah Penyakit Kasih Sayang ....it's 'Chicken Pox' version Mak aku.....heheh


Gambar hiasan



Tapi kan....aku kesian sangat sekarang ni, sebab dia macam kesunyian ....apa tak nyer...biler dia datang dekat kakaknyer nak main sama, kakak nyer lari...kitorang yg suruh...takut berjangkit lak...sebab Aina pernah kena small pox jer dulu...bleh kena yg ni kalau tak quarantine...abis canner?...


Ni la ha Miqhail lepas disapukan ubat satu badan.....he's good, biler kita kata jgn garu, dia x garu....sian anak Mama .....

Gambar setelah dicrop...'sensored'...kat umah memang tak pakai baju.......pakaikan short jerk...


Rambut depan dah panjang...tak dan nak potong...last2 ikat camni jer...takut dia rimas and berpeluh....kat dahi dan kulit kepala pun ada.....bukan tu jer...kat anu pun ada sket!!....tak senonoh betul penyakit ni....huhu



Ni lepas mandi, baru nak applykan ubat balik....nampak tak? ....byk di muka dan belakang badan...depan kurang sket...



Semoga Miqhail cepat sembuh dan kekal 'HENSEM'
(janganlah ada kesan parut di badan, especialy di muka yer...satgi jatuh saham anakku..)


24 comments:

mamalieyna said...

moga cepat sembuh..anak eina, kecik2 dulu dh kena..huu~

*∽ IZAN ∽* said...

owhh.. siannya Mikhail.
Semoga cepat sembuhh! memang ni la saat2 mencabar anak nak membesar.
Seb baik la korang dua leh bergilir work from home huhu

eB ezrin said...

usihhh biar betul?... leh bentan... masyaallah... tq 4 sharing... kalo anak2 eb kena sok... eb dakap jerk ... tuh pn kalo engat la...;p

Aleyn said...

Eina,
Cepatnyer dah kena...bertanda x?

Aleyn said...

Zan,
Tu la kan...seb baik la jugak...dah la kitorang cuti ciput

Aleyn said...

eB,
Tu lah...TLC kena lebih time anak sakit nih....

Nadiah Sidek said...

tak pernah dengar pulak anak yg kena chicken pox takleh dimarah :D. moga miqhail cepat sembuh..

Aleyn said...

Kannn...tu lah...apa pun mmg kena TLC biler anak2 kita x sihat kan...thanks

MrS. F!zA said...

alahai siannya miqail..tringat aunty ngan darwisy kena bulan 10 haitu..2beranak kena serentak..sadis sekali..yg sadisnya aunty kena masa dah tua gini..smpi skrg parut penuh..huhu

Ummuafiq Hashim said...

Kalau mak akak punya petua pulak, jangan bagi terkena hujan, nanti parutnyer tak mau hilang.....tak tau la betul ke tidak..:)

Aleyn said...

Fiza,
Alahai...cepatnyer Darwish dah kena?....kecik lagi tuh...tapi x der parut kan?

Aleyn said...

ummuafiq,
Hai mcm2 version pantang larang ni yerk..baru dpt tgh ari td...baru punyer...member cakap..jangan bg nmakan kicap...nanti parut x leh hilang...huhu

NM02 said...

jgn bagi makan kicap tau...

Aleyn said...

Tu lah....Miqhail suka sgt makan kicap...nasi lauk kicap pun jadi...bertambah lg kadang tuh...huhu

-Sara- said...

oo ingatkan penyakit ape td, rupenye chicken pox, hehe

tapi betollah kak, kalau anak sakit kite kena banyak sabar kan? :)

syariza09 said...

penuh satu badan ngan bintik2 ni, sib baik la dia dengar ckp tak garu2..harap2 cpt sembuh yer

lizz said...

semoga miqhail cepat sembuh...anak saya hari tu pakai bio oil kat farmasi ader jual berkesan gak

Aleyn said...

Sara,
Ha ah...dia ngada2 pun kena sabar gak...urut dada jer lah

Aleyn said...

Syariza,
InsyaAllah...tapi kalau x tegur, tangan asyik nak ke muka jer...ngopek yg dah kering2 tuh...adoi

Aleyn said...

Lizz,
Bio Oil ek...nak carik lah...bleh ilangkan parut x?

.::Lynn::. said...

semoga cepat sembuh..
dah kering nnti sapu VCO @ bio Oil.. sangat berkesan utk parut

Aleyn said...

Tu lah...rasanyer sumer dah kering...dah bleh sapu bio oil ni...

~izan~ said...

akak..kesiannya... dah mcm gurl plak ikat rambut tu =D

sekarang dah ok ke kak? mmg kita tgk pun rasa merenyam,ni plak dia yg rasa...

Aleyn said...

Haha....nak wat canner...Abahnyer lambat no nak potong rambut dia....ikat jer lah...ekeke

Dah kering dah...Rabu ni bleh kot gi tadika...