Monday, July 11, 2011

Hari Report Card Sekolah



Assalammualaikum,

Last week aku amik report card Aina kat kedua2 sekolah...Kebangsaan dan Agama.....Alhamdulillah prestasi Aina boleh dibanggakan...namun masih ader area yang perlu lebih bimbingan....

Tak per lah....aku tak nak terlalu mendesak dan memberi tekanan pada Aina....aku nak dia happy time belajar dan sekali gus dapat melihat pencapaiannyer sendiri dari masa ke semasa....biar dia tau perjuangannyer untuk dirinyer bukan semata2 untuk ibu dan bapa...


Di sekolah agama (KAFA)


Tempat ibu bapa menunggu giliran berjumpa guru anak masing2..




Yang tudung hijau tu lah Ustazah aka guru kelas agama Aina..Ustazah Lili.....manis dan lembut orangnyer...bleh masuk 'Ustazah Pilihan' ni ...heheh


Alhamdulillah...pencapaian Aina di Sekolah Agama boleh dikatakan cemerlang...dia dapat semua 'A' kecuali Hafazan dapat 'B'..... Sign kat situ jugak....tak dapat salinan untuk bawak balik la plak...tu yg tak dapat nak scan tu....




Lepas settle kat sekolah agama.... terus ke Sekolah Kebangsaan pula...


Amik ko ..keta melambak depan sekolah....seb baik masa sampai ader keta nak kuar....syukur sesangat,.....tak larat nak parking jauh tengah ari buta tu..mau migrane aku dibuatnyer...


Yang depan tu lah Guru kelas Aina...Cikgu Marzatul Aini....orangnyer agak tegas ...susah aku nak tengok dia senyum....


Lepas ni giliran aku....masa borak ngan cikgu ni...ok lah...dia layan cam biasa...straight forward jerk....plan nak borak lama sket...sbb tak der orang queue belakang aku...tapi..disebabkan Cikgu ni tak berapa peramah dan nampak cam malas nak layan aku jer..hehe...aku pun tanya lebih kurang dan sign jer lah....





Report card sekolah kebangsaan
Bleh plak pihak sekolah tertinggalkan subjek Matematik dalam salinan pada ibu bapa ni....tapi dalam original ada ....Aina dapat 85 untuk matematik.....
Semua A kecuali Pendidikan Seni....tak sempat abis katanyer...hmmmm...




Lepas amik salinan report card, aku jenjalan kat jualan buku di assembly area ni....




Antara buku cerita yang dijual...murah 3 12rm...


Aku memang dah lama nak carik buku citer tulisan jawi....elok sangat depa jual ari tu...aku beli 3 biji....sajer nak bagi Aina praktis baca Jawi dengan lancar...



Di rumah....terus baca...tak sampai time dinner...dah cakap kat aku dia dah abis baca ketiga2 buku....aik..bior benar....



Apa pun.....aku berbangga dengan pencapaian Aina.....namun aku kena beri lebih perhatian pada subjek English, Matematik dan Hafazan...kena up kan sket marking dia ....atleast kena above 90.... insyaAllah...


8 comments:

ajumohit said...

auntie pon bangga dgn kamu aina, anak nk amik report kad, ibu dan ayah yg berdebar2 kan??? ish mcmana lah gayanya Najwa saya tahun depan huhu

eB ezrin said...

wahhhhhhhhh, eB tumpang bangga... cayalah aina....
tapi bab cekgu tuh... bendera jepun x? ;p

Aleyn said...

Ajumohit,
Thanks..memang rasa macam anak nak amik perika SPM jer gaya ari tuh....hehe

Aleyn said...

eB,
haha....cikgu darjah satu memang depa bg strict2 kot..takut budak banyak main kat kelas...hehe

lieyalatif said...

alhamdulillah.....bijak2 anak ko aleyn...sejuk perut hah...nak amik report kad pun tak segan heheehehe

biasenye tang jual2 tu sure ade...tak sah kalo tak kene paw kikikiki.....

♥SyilaSyira♥ said...

wah aina bestla...bijaknya..markah yg membanggakan...

Aleyn said...

Lieya,
Alhamdulillah....tak leh leak gak tu...kena selalu pantau...

Aleyn said...

Syila,
Thanks Aunty...hehe