Thursday, March 24, 2011

Miqhail Vs. TV

Anak bujang aku sorang ni sangat suka tengok TV...especially channel 613...kan pagi2 ada kartun Ozziboo, Dr. Contraptor, Jay Jay the Jet Plane dan yg paling dia suka 'Roary the Racing Car'...

Biasanyer Abang yg siapkan Miqhail ke sekolah....tiap pagi Abang kejutkan Miqhail kol 6.30... turun bawah ...bukak Channel 613 kuat2 kasik dia segar....pastu kol 6.45 baru pujuk dia mandi dan bersiap....elok jer dia kalau ngan Abahnyer....tak taulah...chemistry lelaki ngan lelaki kot...hehe

Anyway...nak dijadikan citer, pagi tadi abang kena kuar cepat, kol 7 dah kena kuar umah...ader meeting katanyer...so akulah kena siapkan Miqhail...Miqhail ni kalau ngan Mamanyer..ngada lebih...dia tak nak tutup TV daaa....lepas satu satu kartun dia nak nengok....seb baik kakaknyer ikut Abahnyer kuar sekali tadi..kalau tidak dengan kakak2 pun masuk sekolah lambat...

Cengginilah Miqhail kalau nengok TV...macam nak masuk dlm TV tu gayanyer....kalau kita panggil ker haper ker...dia langsung tak amik pot....tekun betul....kadang tu dekat 1 jam dia bleh berdiri jer cam tu....



Tapi pagi tadi, kejap2 dia cek gak kat luar takut aku tinggalkan dia...biler aku ckp aku nak kuar dah...marah ..nangis ..jerit kuat2 tak kasi aku masuk keta....waduh...jam dah kol 7.40 tu....confirm aku dah lambat...


Last2...aku umpan dia sweets kat Petronas....Miqhail ni kalau dengar Sweets...tergugat gak iman dia...hehehe....suka sangat dia benda manis....naik risau aku kadang dibuatnyer.....

So pagi tadi...berjaya gak aku ajak dia kuar....tu pun dah kol 8...sempat gak abis kan satu lagi kartun....huhu.....dah lah Tadika dia start kol 8....kira dia masuk lambat gak pagi tadi...sampai Petronas....dia pow aku keta menan....hai...asik kena pow jer Mama ni...kalau tak ngan kakaknyer ngan adik nyer ....




Tu ha...cetonet jer Mama beli menan.....sebab tau selalu akan kena pow....next time kena beli lagi...kaya Petronas tu Mama buat...seb baik dia ok...janji racing car...haha...tengoklah muka nakal dia tuh...



Ok...baru rela nak gi Tadika....



Miqhail..Miqhail..


Anak korang susah tak nak pujuk gi sekolah?...ce citer...ce citer




26 comments:

airis naufal said...

amboi... dekat nye tgok tv.. nti mate cepat rosak la miqhail.. =)

Nad @ MamaZakwan said...

ooo, channel 611 tu..bukan 613 ;)
dekat bebeno tgk tv tu..
karang rosak pulak mata...
bebdak mmg suke btul gi petronas..sbb ade macam2, hehee..sama jek cam zakwan

desperate mama said...

so far, sumayyah masih dalam fasa minat tengok iklan... kalau layan kartun pun, kat youtube je... belum berebut lagi lah dgn dia...

wahida said...

rumah saya cuma ada 611 je...tak amek pakej lain...amek basic je...611 tu pun, siap x nak buat keje sekolah anak saya si abang tu...huhu...

dah klik jugak ur iklan...thanks dear!!

*∽ IZAN ∽* said...

lawakkk betull.. macam2 gayaa.
aku danish ok la dah besarr.. senang kejut senang suh mandi. pas tu suh turun bawah layan PHDC dulu sambil breakfast.
Dania ni tak tau lagi..ingatkan tengah tahun ni nak hantar dia gi sekolah ngan abg nyaa..

Aleyn said...

Airis,
Dekat kan...tapi rasanyer flat screen ok kot...dengar orang cakap lah....canner nak buat yer...hmm

Aleyn said...

Nad,
Ha ah....Petronas brg byk..tapi cam mahal jer nga kedai runcit biasa...huhu

Aleyn said...

Desperate Mama,
Ha...jap lagi berebutla tuh....jeng jeng jeng....

Aleyn said...

Wahida,
611 ker 613 ker,,sama jer...sumer pun kartun...huhu...TV dah kena concour dek budak2...

Aleyn said...

Zan,
ha ah...biler dah besar diorang paham...cam Aina...senang jer...adoiii..

☆ lieya latif ☆ said...

amboi dekatnye tgk tv...kang dah be sar kene pakai spek mate kang hihihi..same laa ngan anak2 lieya...suek tgk tv dekat2...mane laa mamanye ni tak jadi singa kat umah heheeheh

~izan~ said...

uishh mmg nk masuk sama tu..agak2nya bdk2 mmg suka diri dekat2 tv..feel lain gamaknya hehe...klik hb akak... =D

syariza09 said...

selalu kena mcm tu, kalo gi Petronas, laju jer duit kluar beli mcm2 kat nak...dh klik pun :)

Aleyn said...

Lieya,
Tu yg nak dijauhkan tuh...arap2 dak lah sampai ke situ...huhu

Aleyn said...

Izan,
Gamoknyer kan...diorang rasa cam tgk wayang kot...ekeke

Aleyn said...

Syariza,
Sebab kat Petronas byk menan...huhu

eT said...

budak2 mmg suka katun kan...org besar pon sama jek rasa...
me xsubscribe channel kartun...yg dok ada pon xlarat nk kalih...huhu

-Sara- said...

ahaha, mcm2 ragam anak ni kan :)

*sara dh klik nuff n hb akak tau :)

Aleyn said...

eT,
Ha ah.....kalau depa dah concour TV memang tak der can dah nak nengok

Aleyn said...

Sara,
Anak2 ...merakalah pengarang jantung kita....

yatie chomeyl said...

pandai mikhail pow mama dia ekekeke

Aleyn said...

haha..budak2 sekarang...sumer ceredik..zaman kita dulu..ikut jer cakap...tak boleh means tak boleh..huhu

Ummuafiq Hashim said...

Aleyn,bebudak dan tv memang mcm tu . Dah jadi mak bapak no 2... bab ada chemistry tu...rasanya memang betulla... anak2 akak pun macam tu. Kalau ayah dia suruh, sekali cakap terus buat.....sabar je la...

fa10 said...

bijak, bijak sungguh Mikhail ni

Aleyn said...

Ummuaffiq Hashim,
Tol la kan....nak kata takut or chemistry...time kita kecik2 dulu ye lah takut kot...sekarang ni...ngan Abahnyer biler time manja pun berlebih gak...tapi biler time abahnyer suruh buat apa...pun buat gak...

Aleyn said...

Fa10,
Hahaa....arap benda lain pun bijaklah ...