Tuesday, March 29, 2011

Tarian Poco Poco didakwa HARAM...apa kata Ustaz?

Assalammualaikum.

Sejak kebelakangan ni tarian Poco Poco makin disebut2....aku ni bukan amik kisah pun...tarian nyer pun aku no clue.....

Sangka ku pada mula tarian ni macam tarian 'Pocoyo' ker...ala katun budak lelaki yg comel pakai baju biru tuh....cute sangat kalau dia menari....rupa nyer bukan ek....serkap jarang jer aku ni...


Kartun 'POCOYO'





Ahad lepas jer ada event menari 'Poco Poco' kat Dataran Merdeka sempena Sambutan 20 Tahun Harian Metro...nampak gayanyer tarian ni dah semakin menjadi Tarian Wajib dalam setiap keraian di Malaysia...

Gambar dari Google...tak tau lah event yg mana ni...but they are dancing Poco Poco


Fine!!....


Tup2...aku dapat link kat FB mengatakan Tarian ni HARAM.....terus aku terpanggil nak tau lebih lanjut tentangnyer....

Boleh baca di SINI

Antara isi lain nyer...


*****************************


"Sebenarnya tarian pocoh2 ini berasal dari Filipina bukannya dari Indon.Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yg membentuk salib.

'
'
'
'
'
'


Masya Allah...penulis pernah terfikir dulu,kenapa tarian itu dimulakan dari kiri? dan apa jenis senaman ini? relevankah tarian ini,yang kelihatan seperti tidak siuman?
'
'
'
'
'

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah Umat islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan 'keasyikkan' menarikan tarian ini.






WALLAHUALAM....

*****************************




Kepada yg belum tahu lagi bagaimana tarian ini ditarikan...meh tengok Video kat bawah ni....





Apa pula kata Ustaz dalam hal ini? (Cewah...dah macam wawancara plak aku ni)

Meh baca -> Pendapat  Ustaz Nor Amin 
: Seorang Guru Agama dan Pendakwah Bebas


*******************************

Pada akulah...segala yg kita buat tu biar bersederhana....tarian ini boleh dilakukan dengan niat untuk kesihatan diri dan hanya dilakukan bersama kaum sejenis.


Apa pendapat korang pula??...meh la share...

10 comments:

yatie chomeyl said...

dulu i pernah kije part time as waiter utk function kt hotel. mmg most of the time, klu dinner mesti di akhiri dgn tarian poco2 ni. xtahu pulak yg ianya berasal dr filipina, i thought it's from indonesia

mamalieyna said...

huu~ malu nak poco poco...tp makin fofular skrg ni kan..kalau dibuat bersama kaum sejenis, dan agak tertutup tak ada masalah kot..

MrS. F!zA said...

tulah..tarian ni dh jd aktiviti kesukaan di pej2 kerajaan..mcm mna tu??susah nk hapuskan kalo kerajaan tk haramkan cepat..

MummyEcha said...

baca n3 pasal tarian poco2 nie.....aper pun bergantung pada niat kita...HB untuk aleyn :D

eB ezrin said...

sbb tuh kot eb x minat... klik2 balik yer :)

Aleyn said...

Yatie,
Hmm...I tak tau lah...berasal dari mana sebenor benornyer...yg penting tarian tu utk apa?...kalau sempena meraikan agama mereka...memang patut dielakkan...kalau bleh haram kan terus...byk lagi senamrobik cara lain.....Chicken Dance lagi fun...hehehee

Aleyn said...

Mamalieyna,
Tu lah..yg penting cara dan niat kita masa melakukannyer....

Aleyn said...

Fiza,
Kerajaan bab cam ni memang lambat..tang lain tu cepat jer....suka meniru2 negara orang lain....

Aleyn said...

Mummy Echa,
Memang segalanyer bergantung pada nawaitu....

Thanks

Aleyn said...

Eb Ezrin,
I pun tak minat...I suka senamrobik biasa jer...fun gak...